Pohanková bábovka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 100 g cukr sůl 2 ks vejce 70 g máslo strouhanka 2 dl smetana 30 g droždí citronová kůra 300 g pohanková mouka 1 hrst oloupané mandle máslo na vymazání formy dřeň z vanilkového lusku
Postup Pohanková bábovka recept
Postup přípravy receptu
-
Do vlažné smetany přidáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
Mouku trochu osolíme a prosijeme. Mandle nakrájíme na nudličky.
Máslo utřeme s cukrem a vejci, přidáme citronovou kůru a vanilkovou dřeň. Pak přilijeme kvásek z droždí, postupně zamícháme osolenou mouku a vypracujeme těsto. Nakonec přimícháme mandle pokrájené na nudličky a těsto necháme chvilku kynout.
Formu silně vymastíme máslem a lehce vysypeme strouhankou. Těsto do ní pak přeložíme a necháme ještě 20 - 30 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 180 °C a bábovku v ní pečeme, dokud není hotová. Poznáme to, když ji propíchneme špejlí, na kterou se nic nepřilepí.
Upečenou vychladlou bábovku vyklopíme z formy, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Zdroj: kniha Pohanka ve mlýně a kuchyni - Zdeněk Šmajstrla