Pohanková bábovka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

100 g cukr
sůl
2 ks vejce
70 g máslo
strouhanka
2 dl smetana
30 g droždí
citronová kůra
300 g pohanková mouka
1 hrst oloupané mandle
máslo na vymazání formy
dřeň z vanilkového lusku

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažné smetany přidáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.

  2. Mouku trochu osolíme a prosijeme. Mandle nakrájíme na nudličky.

  3. Máslo utřeme s cukrem a vejci, přidáme citronovou kůru a vanilkovou dřeň. Pak přilijeme kvásek z droždí, postupně zamícháme osolenou mouku a vypracujeme těsto. Nakonec přimícháme mandle pokrájené na nudličky a těsto necháme chvilku kynout.

  4. Formu silně vymastíme máslem a lehce vysypeme strouhankou. Těsto do ní pak přeložíme a necháme ještě 20 - 30 minut kynout.

  5. Troubu předehřejeme na 180 °C a bábovku v ní pečeme, dokud není hotová. Poznáme to, když ji propíchneme špejlí, na kterou se nic nepřilepí.

  6. Upečenou vychladlou bábovku vyklopíme z formy, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

  7. Zdroj: kniha Pohanka ve mlýně a kuchyni - Zdeněk Šmajstrla


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!