Polévka z bílého chřestu recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl 1 plátek máslo 200 ml smetana 50 ml bílé víno 1 špetka muškátový oříšek 1 ks jarní cibulka mletý černý pepř 1 lžíce hladká pšeničná mouka 500 g bílý chřest
Postup Polévka z bílého chřestu
Postup přípravy receptu
-
Chřest oloupeme ostrou škrabkou. Odkrojíme hlavičky, stonky překrájíme na kratší špalíčky a dáme je stranou. Zavadlé konce společně se slupkami vložíme do menšího hrnce. Zalijeme 1 litrem vody, osolíme 1/2 lžičkou soli a necháme 15 minut vařit
Cibulku nakrájíme nadrobno. V hrnci rozpustíme máslo, vsypeme cibulku a restujeme ji, až zesklovatí. Pak zaprášíme moukou a 1 minutu restujeme, aby vznikla světlá cibulová jíška. Tu zalijeme vínem, rozšleháme metličkou a další asi 1 minutu vaříme. Do hrnce s provařenou jíškou scedíme vývar ze slupek a rozšleháme. Přidáme špalíčky chřestu a necháme 15 - 20 minut vařit na mírném ohni
Provařenou polévku důkladně rozmixujeme. Pokud chceme, aby byla úplně hladká, procedíme ji. Pak do polévky přidáme hlavičky chřestu a vlijeme smetanu. Dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem a ještě 5 minut povaříme
Polévka se musí vařit alespoň 15 minut, aby se mouka pořádně uvařila. Čím déle, tím lépe. Z čistě estetického hlediska do ní můžeme přidat i hlavičky zeleného chřestu
Zdena: "Vývar ze slupek používám, protože je mi líto cokoli vyhodit a polévka má pak silnější chuť."
Polévku z bílého chřestu podáváme s celozrnným pečivem nebo jen tak
Zdroj: JEZTE ČESKY - rok v naší kuchyni, vydal Smart Press, 2012
Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezónní suroviny v kuchyni - autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám.