Polévka z bílého chřestu recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

sůl
1 plátek máslo
200 ml smetana
50 ml bílé víno
1 špetka muškátový oříšek
1 ks jarní cibulka
mletý černý pepř
1 lžíce hladká pšeničná mouka
500 g bílý chřest

Postup přípravy receptu

  1. Chřest oloupeme ostrou škrabkou. Odkrojíme hlavičky, stonky překrájíme na kratší špalíčky a dáme je stranou. Zavadlé konce společně se slupkami vložíme do menšího hrnce. Zalijeme 1 litrem vody, osolíme 1/2 lžičkou soli a necháme 15 minut vařit

  2. Cibulku nakrájíme nadrobno. V hrnci rozpustíme máslo, vsypeme cibulku a restujeme ji, až zesklovatí. Pak zaprášíme moukou a 1 minutu restujeme, aby vznikla světlá cibulová jíška. Tu zalijeme vínem, rozšleháme metličkou a další asi 1 minutu vaříme. Do hrnce s provařenou jíškou scedíme vývar ze slupek a rozšleháme. Přidáme špalíčky chřestu a necháme 15 - 20 minut vařit na mírném ohni

  3. Provařenou polévku důkladně rozmixujeme. Pokud chceme, aby byla úplně hladká, procedíme ji. Pak do polévky přidáme hlavičky chřestu a vlijeme smetanu. Dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem a ještě 5 minut povaříme

  4. Polévka se musí vařit alespoň 15 minut, aby se mouka pořádně uvařila. Čím déle, tím lépe. Z čistě estetického hlediska do ní můžeme přidat i hlavičky zeleného chřestu

  5. Zdena: "Vývar ze slupek používám, protože je mi líto cokoli vyhodit a polévka má pak silnější chuť."

  6. Polévku z bílého chřestu podáváme s celozrnným pečivem nebo jen tak

  7. Zdroj: JEZTE ČESKY - rok v naší kuchyni, vydal Smart Press, 2012

  8. Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezónní suroviny v kuchyni - autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!