Polský boršč z červené řepy recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 l zeleninový vývar 1 kelímek sladká smetana 2 ks vařené brambory 4 ks červená řepa 4 ks vejce natvrdo podle chuti sůl ocet fenykl bobkový list nové koření pepř
Postup Polský boršč z červené řepy recept
Postup přípravy receptu
-
Očištěnou řepu vaříme ve vodě nebo v zeleninovém vývaru se solí, pepřem, novým kořením, bobkovým listem a fenyklem doměkka. Nezapomeneme přidat trochu octu, aby nám polévka neztratila barvu.
Změklou řepu vytáhneme a nakrájíme na kostičky o velikosti asi 1x1 cm. Vzniklý vývar zjemníme sladkou smetanou a podle potřeby dochutíme (solí, octem). Chuť by měla být trochu nakyslá, asi jako u čočkové polévky, a barva krásně růžová.
Polský boršč naléváme do hlubokých talířů a podáváme s uvařeným bramborem a vajíčkem natvrdo. Tento recept jde i modifikovat: Řepu povaříme v silném masovém vývaru s výše uvedeným kořením - tento vývar se pije horký z hrnku. Je to oblíbený nápoj Poláků na kocovinu, nebo se podává i preventivně mezi jednotlivými chody na oslavách.