Pórkový krém s grilovanou houskou recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl 5 - 7 dl mléko 1 ks pórek 1 ks houska 50 g parmazán 2 - 3 lžíce strouhaný parmazán 2 lžíce hladká mouka 100 ml smetana ke šlehání 300 ml vroucí voda 2 lžíce přepuštěné máslo mleté nové koření mletý černý pepř 1 ks bílá cibule 1 - 2 lžíce třtinový cukr 100 g pancetta 2 - 3 lžíce ocet ze šumivého vína
Postup Pórkový krém s grilovanou houskou
Postup přípravy receptu
-
Pórek a cibuli očistíme. Světlou část pórku odkrojíme a nakrájíme na kolečka. Totéž uděláme s částí zelené. Cibuli nasekáme. Zbylý pórek nakrájíme na ozdobu
V kastrůlku rozehřejeme máslo s olejem. Vsypeme cibuli a asi 3 minuty ji restujeme. Pak přidáme pórek a smažíme další 2 - 3 minuty. Vsypeme mouku a krátce pražíme. Základ polévky zalijeme za důkladného šlehání horkou vodou. Podle chuti lehce osolíme a opepříme a vaříme, dokud se mouka nerozvaří
Kastrol sejmeme ze sporáku, ponorným mixérem rozmixujeme a vrátíme na sporák. Pak zvolna přilijeme mléko a zvolna vaříme asi 10 minut, aby se mléko nesrazilo. Doporučuji použít domácí mléko nebo z automatu. Nemusíte pak přidávat smetanu a polévka získá plnější chuť
V této fázi nakrájíme housku na asi 5 mm silná kolečka. Rozdělíme na ně pancettu nebo anglickou slaninu a posypeme nastrouhaným parmazánem. Houstičky přeložíme na plech a vložíme do trouby pod gril asi na 4 - 5 minut
Provařený pórkový krém podle potřeby ještě zředíme a ochutíme octem, cukrem, solí a pepřem. Nového koření dáme jen lehce, aby nepřebil chuť pórku. Již jen krátce povaříme
Pórkový krém rozdělíme do talířů, posypeme čerstvým pórkem a doplníme grilovanou houskou. Pórkový krém s grilovanou houskou ihned podáváme.