Pravá italská saltimbocca recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

sůl
2 lžíce máslo
10 lístků šalvěj
100 ml suché bílé víno
80 g parmská šunka
500 g telecí svíčková

Postup přípravy receptu

  1. Tohle kouzelné italské slovíčko prý znamená něco jako "skočdohubka". Paralela s českou jednohubkou je vám, doufám, z mého laického překladu zřejmá. Na saltimboccu určitě potkáte mnoho variací, přitom správný recept je pouze jeden, protože takto si ho Italové před padesáti lety sjednotili. Obsahuje zásadně tenoučké plátky z telecí panenky, parmskou šunku a šalvěj, vše typicky spíchnuté párátkem a krátce opečené v pánvi

  2. Bude to sice na úkor křehkosti a měkkosti, ale spokojit se můžete i s telecí kýtou. Aby nedošlo ke zmatení babylonských jazyků, byť jsme v Česku u řezníka, dovolím si upozornit, že ne každé prodávané telecí je ještě telecí. Chuťově zcela bezkonkurenční bývá mléčné telecí, tedy maso z neodstavených, a proto i velmi mladých telat, ale to pravděpodobně potkáte jen náhodou, nebo u velmi specializovaných řezníků. Za telecí maso se označuje maso ze zvířete starého do dvanácti měsíců, ovšem to už připomíná barvou i chutí spíš mladé hovězí. Pokuste se zaměřit na maso z nejvýš tříměsíčního telete, to je ještě podobně bledé jako vepřové a obsahuje tolik vody, že se viditelně vypeče

  3. Poradím vám věc, která se dělat nemá. Jestliže nemůžete sehnat skutečné telecí, udělejte si saltimboccu z vepřové panenky nebo z kuřecích prsou. Postupujte přesně podle receptu, ale udělejte jednu důslednou výjimku: neříkejte tomu saltimbocca. Když nahradíte podstatnou surovinu v receptu jinou přísadou, ať už vás k tomu vedou jakkoli vážné důvody, ztrácíte právo použít původní název. Už jen s úctou k tradici, místu vzniku receptu a celému kuchařskému příběhu, který za ním stojí, to prosím respektujte

  4. Telecí svíčkovou nakrájejte na tenké, půlcentimetrové plátky a jemně je rozklepejte, nejlépe obrácenou, hladkou stranou paličky a mezi potravinovými fóliemi nebo papíry na pečení. Na každý kousek položte půl plátku parmské šunky, lístek šalvěje a spíchněte párátkem, jako byste lístek přišívali přímým stehem

  5. Rozehřejte máslo a připravené plátky masa na něm zprudka osmahněte po obou stranách dozlatova, zhruba 2 minuty po každé straně. Začnete na straně se šalvějí, přitom maso na horní straně velmi lehce osolte. Až se opeče maso i po druhé, nevyšňořené straně, podlijte ho vínem. Stylově můžete zkusit víno Frascati, které se pěstuje v okolí Říma, zbytek můžete dopít k jídlu. Pokračujte v zahřívání pánve, dokud se víno téměř nevypaří. Odstavte a nechte maso 2 minuty odpočinout

  6. Pravá italská saltimbocca se jen zbaví párátek a můžete podávat, stylově se zeleninovou přílohou zelené barvy, jako je krátce orestovaný špenát nebo hrášek

  7. Zdroj: Hovory s řezníkem - Kuchařka pro dceru z masa a kostí, vydal Smart Press, 2012


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!