Pravá jihočeská kulajda s vejcem recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 4 ks vejce 2 lžíce ocet 6 ks brambory 2 lžíce kopr 2 hrnečky houby 2 listy bobkový list 3 kuličky nové koření 2 lžíce hladká mouka 200 ml smetana ke šlehání 1 špetka mletý kmín 3 kuličky celý černý pepř
Postup Pravá jihočeská kulajda s vejcem
Postup přípravy receptu
-
Čerstvé houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky. Oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a společně s houbami povaříme v osolené vodě, do které jsme přidali koření - kmín, nové koření, pepř, bobkový list. Vody nedáváme příliš, polévka by měla zůstat hustá. Když jsou brambory měkké, přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, promícháme a krátce povaříme
Podle chuti pak kulajdu osolíme, okyselíme octem a přidáme nasekaný kopr. Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky. Tři minuty mírným varem povaříme a dalších 5 minut necháme vejce dojít mimo tepelný zdroj. Žloutky vajec musí být poloměkké a polévka provoněná houbami a koprem. Použijete-li vejce domácí, barva žloutku bude nepřekonatelná. V tomto případě to byla porce pro 2, ale vy si udělejte klidně plný hrnec
Pravou jihočeskou kulajdu s vejcem podáváme s čerstvým chlebem.