Pravá jihočeská kulajda s vejcem recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
4 ks vejce
2 lžíce ocet
6 ks brambory
2 lžíce kopr
2 hrnečky houby
2 listy bobkový list
3 kuličky nové koření
2 lžíce hladká mouka
200 ml smetana ke šlehání
1 špetka mletý kmín
3 kuličky celý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Čerstvé houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky. Oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a společně s houbami povaříme v osolené vodě, do které jsme přidali koření - kmín, nové koření, pepř, bobkový list. Vody nedáváme příliš, polévka by měla zůstat hustá. Když jsou brambory měkké, přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, promícháme a krátce povaříme

  2. Podle chuti pak kulajdu osolíme, okyselíme octem a přidáme nasekaný kopr. Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky. Tři minuty mírným varem povaříme a dalších 5 minut necháme vejce dojít mimo tepelný zdroj. Žloutky vajec musí být poloměkké a polévka provoněná houbami a koprem. Použijete-li vejce domácí, barva žloutku bude nepřekonatelná. V tomto případě to byla porce pro 2, ale vy si udělejte klidně plný hrnec

  3. Pravou jihočeskou kulajdu s vejcem podáváme s čerstvým chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!