Prousa Zwieback recept

Apetit Recepty cukroví

Suroviny na recept

40 g cukr
5 g sůl
250 ml mléko
30 g droždí
100 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
100 g rozpuštěné máslo
80 g změklé máslo
500 g pšeničná mouka

Postup přípravy receptu

  1. Variant jména této jednoduché sladkosti je mnoho. Podle kraje to může být cvibak, cvibach, zwieback i cvibok. Ve všech případech se jedná o sladkost podobnou sucharům, která se po upečení může mazat marmeládou či třeba cukrovou polevou. Tento recept pochází od rodiny Prousa ze Mšena nad Nisou

  2. Z droždí, mléka a cukru necháme vzejít kvásek, potom přidáme mouku, vypracujeme těsto a necháme je hodinu kynout. Pak do těsta vhněteme povolené máslo

  3. Z těsta vytvarujeme placky o velikosti sušenek. Necháme jim na plechu dost místa a dáme ještě chvíli kynout

  4. Pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C. Smícháme oba cukry a přidáme k nim rozpuštěné máslo. Touto polevou potíráme ještě teplé upečené pečivo

  5. Prousa Zwieback se podává jako vynikající sladkost k šálku kávy nebo čaje

  6. Zdroj: REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA - VŠECHNY CHUTĚ ČECH, MORAVY A SLEZSKA, vydal Smart Press, 2013


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!