Prousa Zwieback recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 40 g cukr 5 g sůl 250 ml mléko 30 g droždí 100 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 100 g rozpuštěné máslo 80 g změklé máslo 500 g pšeničná mouka
Postup Prousa Zwieback
Postup přípravy receptu
-
Variant jména této jednoduché sladkosti je mnoho. Podle kraje to může být cvibak, cvibach, zwieback i cvibok. Ve všech případech se jedná o sladkost podobnou sucharům, která se po upečení může mazat marmeládou či třeba cukrovou polevou. Tento recept pochází od rodiny Prousa ze Mšena nad Nisou
Z droždí, mléka a cukru necháme vzejít kvásek, potom přidáme mouku, vypracujeme těsto a necháme je hodinu kynout. Pak do těsta vhněteme povolené máslo
Z těsta vytvarujeme placky o velikosti sušenek. Necháme jim na plechu dost místa a dáme ještě chvíli kynout
Pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C. Smícháme oba cukry a přidáme k nim rozpuštěné máslo. Touto polevou potíráme ještě teplé upečené pečivo
Prousa Zwieback se podává jako vynikající sladkost k šálku kávy nebo čaje
Zdroj: REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA - VŠECHNY CHUTĚ ČECH, MORAVY A SLEZSKA, vydal Smart Press, 2013