Punčový dortík recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

5 ks vejce
250 g cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
1 lžíce citronová kůra
250 g polohrubá mouka
poleva
4 lžíce rum
2 lžíce voda
400 g cukr moučka
červené barvivo
náplň
3 lžíce rum
4 lžíce voda
žluté barvivo
červené barvivo

Postup přípravy receptu

  1. Z bílků ušleháme tuhý sníh, všleháme 1/3 cukru a postupně přidáváme žloutky střídavě s vanilkovým cukrem a zbylým cukrem. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s citronovou kůrou. Těsto nalijeme do dortové formy (22 cm) vyložené pečícím papírem a v předehřáté troubě na 180 °C upečeme dozlatova.

  2. Z vody, rumu a potravinářského barviva si připravíme červený a žlutý roztok. Upečený korpus podélně rozkrojíme na 3 díly. Prostřední nakrájíme na kostky, jednu polovinu kostek namočíme do žlutého roztoku a druhou polovinu do červeného roztoku. Spodní část korpusu vrátíme do formy, střídavě na ni naskládáme barevné kostky a přiklopíme vrchním dílem. Dortík po celém obvodu zatížíme, zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky do druhého dne ztuhnout.

  3. Cukr utřeme s rumem, přidáme vařící vodu a znovu třeme, dokud poleva není hladká. Dvě lžíce polevy obarvíme načerveno.

  4. Punčový dortík po celém povrchu přelijeme světlou polevou a ozdobíme červenou polevou třeba do tvaru pavučiny.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!