Rajský protlak recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

10 g sůl
20 ml ocet 8%
2 kg neloupaná rajčata

Postup přípravy receptu

  1. Rajčata omyjeme, rozpůlíme, vykrojíme stopky a nakrájíme na čtvrtky, případně menší kousky.

  2. Rajčata vložíme do pětilitrového hrnce, přidáme sůl a vaříme asi 20 minut na nejvyšším stupni (č. 6). Potom je přepasírujeme přes síto do asi čtyřlitrového hrnce a vaříme dále asi 20 minut na stupni č. 4. Potom přidáme ocet a vaříme ještě 5 minut na stupni č. 3, až se protlak vyvaří zhruba na 800 g.

  3. Hotový horký protlak ihned slijeme do cca 200 ml skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Po 5 minutách je obrátíme zpět, necháme vychladnout a uskladníme.

  4. Rajský protlak používáme podle chuti k přípravě různých pokrmů. Energetická hodnota: 200 kJ/100g.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!