Rendlíkový chléb recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 1 lžička sůl sůl 1,5 hrnek voda voda 1 hrnek polohrubá mouka 1 hrnek hladká mouka 1 lžička mletý kmín 3/4 hrnku celozrnná mouka 1,5 lžička instantní droždí polohrubá mouka na vysypání 1/4 hrnku psylium
Postup Rendlíkový chléb
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny na chleba nasypeme 1 lžičku soli (používám mořskou) a nalijeme 1,5 hrnku vody
Do mísy si odměříme 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky a 1 hrnek chlebové nebo celozrnné mouky smíchané s psyliem (asi 3/4 hrnku mouky a zbytek doplním psyliem), do mísy dále přijde vrchovatá čajová lžička mletého kmínu a 1,5 lžičky sušeného droždí. Vše důkladně promícháme a nasypeme do pekárny k vodě se solí. Nastavíme program na těsto - je to cca 1,5 hod
Když je těsto hotové, vyklopíme ho na pomoučené prkýnko a vytvarujeme do kulatého tvaru. Zakryjeme utěrkou a necháme na lince 30 minut kynout. Až bude zbývat 10 minut do konce kynutí, zapneme si troubu (spodní i vrchní ohřev) na 220°C - do studené trouby vložíme plech a na něj dáme rendlík i s poklicí (asi by se dal použít i skleněný pekáč s víkem)
Jakmile je vše rozpáleno a dokynuto, otevřeme troubu a opatrně sundáme z hrnce pokličku, rendlík vytáhneme ven a překlopíme do něj vykynutý bochník. Mašlovačkou potřeme vodou se solí, zakryjeme pokličkou a na 220 °C pečeme 30 minut, poté odstraníme poklici, teplotu snížíme na 190 °C a dopékáme dalších 10 minut. Poté vyndáme rendlík na mřížku, na několika místech propíchneme jehlicí, aby vyšla pára. Upečený rendlíkový chléb necháme trochu vychladnout
Hotový chléb vyklopíme a necháme ho na mřížce zcela vychladnout
Poznámka: Tento rendlíkový chléb je super, díky psyliu je krásně vláčný po celou dobu, než ho zbaštíme. Obvykle peču 1 - 2x týdně a s manželem si opravdu pochutnáváme.