Retro koule recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

na obalení
1 ks vejce
2 ks žloutek
těsto
4 ks žloutek
6 ks bílek
50 g cukr krupice
80 g hladká mouka
náplň
100 g jahody
na ozdobu
cukr moučka
podle potřeby
vanilková zmrzlina
olej na smažení
piškotová strouhanka

Postup přípravy receptu

  1. Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh, do kterého lehce přimícháme rozšlehané žloutky a hladkou mouku.

  2. Těsto dáme do cukrářského sáčku a na plech s pečícím papírem děláme stejné úhledné bochánky, trochu větší jako na indiánky.

  3. Koule pečeme ve vyhřáté troubě. Jednotlivé kousky sejmeme z papíru, kávovou lžičkou vydlabeme vnitřek a vyplníme kouskem jahody (můžeme použít kompot) a zbytek zmrzlinou.

  4. Polokoule k sobě spojíme, obalíme v rozkvedlaných vejcích s mlékem, prosáté piškotové strouhance a smažíme rychle ve vyšší vrstvě oleje. Olej musí být v menší užší nádobě, nebo použijeme fritovací hrnec. Smažíme obratně a rychle, aby se nám retro koule nespálily (piškotová strouhanka obsahuje cukr).

  5. Retro koule pocukrujeme a ihned podáváme ozdobené šlehačkou a rozpůlenými jahodami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!