Rýžové dortíky s brusinkami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
2 ks vejce
50 g máslo
200 g rýže
120 g cukr moučka
100 g brusinky
1 balíček vanilkový cukr
750 ml plnotučné mléko
podle potřeby
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Rýži propláchneme studenou vodou. Rýži 2 minuty blanšírujeme, poté scedíme.

  2. Mléko nalijeme do hrnce, přisypeme vanilkový cukr, špetku soli a přivedeme k varu. Přidáme rýži, dobře promícháme, hrnec zakryjeme z větší části poklicí a vaříme na velmi mírném ohni cca 30 minut, dokud rýže neabsorbuje téměř všechno mléko.

  3. Troubu předehřejeme na 170 °C, hrnec s rýží odstavíme, přidáme moučkový cukr, máslo na krájené na kousky a vypracujeme jednolitovou hmotu. Formičky na suflé vymažeme pomocí mašlovačky máslem.

  4. V misce rozšleháme vejce, přilijeme je k rýži a vmícháme brusinky.

  5. Směs vložíme do vymazaných formiček a zapékáme 30 - 40 minut. Před vyjmutím z formy necháme rýžové dortíky vychladnout.

  6. Rýžové dortíky s brusinkami podáváme přelité vanilkovým či jiným krémem jako dezert.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!