Rýžový dezert s dýní a sirupem recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 150 g cukr cukr mléko 200 ml voda 1 ks pomeranč 15 ks hřebíček 4 ks badyán 200 ml jablečný džus 1 balíček vanilkový cukr 2 ks celá skořice 1 hrnek kulatozrnná rýže
Postup Rýžový dezert s dýní a sirupem
Postup přípravy receptu
-
1 - 2 dny předem si připravíme sirup a marinované plátky dýně, které budeme potřebovat na ozdobu moučníku. Z oloupané dýně nakrájíme škrabkou na brambory asi 10 velmi tenkých plátků. Plátky spaříme vařící vodou a následně ochladíme studenou vodou. Připravíme sirup. Promícháme jablkový džus s vodou, cukrem, nastrouhanou pomerančovou kůrou, skořicí, badyánem a hřebíčkem. Směs přivedeme k varu a necháme zvolna zredukovat asi na polovinu. Část ještě vařícího sirupu nalijeme na dýňové plátky a necháme marinovat. Zbývající sirup uchováme pro další přípravu receptu
Oloupanou a nadrobno nakrájenou dýni krátce podusíme na másle doměkka. Rýži uvaříme v neochucené vroucí vodě do poloměkka a scedíme. Poloměkkou rýži za stálého míchání a přilévání horkého mléka rozvaříme na kaši. Potom vmícháme podušenou dýni, vanilkový cukr a zbývající sirup a vaříme, dokud směs nezhoustne. Ještě teplou dýňovou kaši rozdělíme do olejem vytřených misek a necháme vychladnout
Vychladlou a ztuhlou dýňovou kaši vyklopíme na talířky, pokapeme sirupem, ozdobíme marinovanými dýňovými plátky a lístkem máty.