Rýžový dezert s dýní a sirupem recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

150 g cukr
cukr
mléko
200 ml voda
1 ks pomeranč
15 ks hřebíček
4 ks badyán
200 ml jablečný džus
1 balíček vanilkový cukr
2 ks celá skořice
1 hrnek kulatozrnná rýže

Postup přípravy receptu

  1. 1 - 2 dny předem si připravíme sirup a marinované plátky dýně, které budeme potřebovat na ozdobu moučníku. Z oloupané dýně nakrájíme škrabkou na brambory asi 10 velmi tenkých plátků. Plátky spaříme vařící vodou a následně ochladíme studenou vodou. Připravíme sirup. Promícháme jablkový džus s vodou, cukrem, nastrouhanou pomerančovou kůrou, skořicí, badyánem a hřebíčkem. Směs přivedeme k varu a necháme zvolna zredukovat asi na polovinu. Část ještě vařícího sirupu nalijeme na dýňové plátky a necháme marinovat. Zbývající sirup uchováme pro další přípravu receptu

  2. Oloupanou a nadrobno nakrájenou dýni krátce podusíme na másle doměkka. Rýži uvaříme v neochucené vroucí vodě do poloměkka a scedíme. Poloměkkou rýži za stálého míchání a přilévání horkého mléka rozvaříme na kaši. Potom vmícháme podušenou dýni, vanilkový cukr a zbývající sirup a vaříme, dokud směs nezhoustne. Ještě teplou dýňovou kaši rozdělíme do olejem vytřených misek a necháme vychladnout

  3. Vychladlou a ztuhlou dýňovou kaši vyklopíme na talířky, pokapeme sirupem, ozdobíme marinovanými dýňovými plátky a lístkem máty.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!