Rýžový nákyp s chutney recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 3 ks vejce 50 g máslo mléko 2 balíčky rýže 60 g cukr krupice ovoce 1/2 balíčku vanilkový cukr 80 g loupané mandle máslo na vymazání 1 lžička ořechový olej 1 lžička čerstvá citronová kůra 2 - 3 lžíce mango chutney
Postup Rýžový nákyp s chutney
Postup přípravy receptu
-
Rýži neproplachujeme, vsypeme ji z balíčků na pánev vytřenou ořechovým olejem a krátce opražíme. Použijeme jasmínovou rýži nebo jinou, která se po vaření lepí. Pak rýži vsypeme do hrnce, zalijeme mlékem, přidáme lžíci cukru a špetku soli. Vaříme doměkka, až se mléko vpije a máme hustou rýžovou kaši
Mezitím rozklepneme vejce a bílky vyšleháme v tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem a máslem, přimícháme i citronovou kůru
Žloutkovou směs vmícháme do rýžové kaše, přidáme zlehka bílkový sníh a směs vlijeme do máslem vymazané formy. Na povrchu rozetřeme mango chutney a pokryjeme ovocem. Vhodné jsou meruňky, švestky, ale klidně i banán, záleží na chuti. Nakonec posypeme loupanými mandlemi a vanilkovým cukrem
Rýžový nákyp s chutney pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut. Nákyp podáváme teplý i studený.