Rýžový nákyp s chutney recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 špetka sůl
3 ks vejce
50 g máslo
mléko
2 balíčky rýže
60 g cukr krupice
ovoce
1/2 balíčku vanilkový cukr
80 g loupané mandle
máslo na vymazání
1 lžička ořechový olej
1 lžička čerstvá citronová kůra
2 - 3 lžíce mango chutney

Postup přípravy receptu

  1. Rýži neproplachujeme, vsypeme ji z balíčků na pánev vytřenou ořechovým olejem a krátce opražíme. Použijeme jasmínovou rýži nebo jinou, která se po vaření lepí. Pak rýži vsypeme do hrnce, zalijeme mlékem, přidáme lžíci cukru a špetku soli. Vaříme doměkka, až se mléko vpije a máme hustou rýžovou kaši

  2. Mezitím rozklepneme vejce a bílky vyšleháme v tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem a máslem, přimícháme i citronovou kůru

  3. Žloutkovou směs vmícháme do rýžové kaše, přidáme zlehka bílkový sníh a směs vlijeme do máslem vymazané formy. Na povrchu rozetřeme mango chutney a pokryjeme ovocem. Vhodné jsou meruňky, švestky, ale klidně i banán, záleží na chuti. Nakonec posypeme loupanými mandlemi a vanilkovým cukrem

  4. Rýžový nákyp s chutney pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut. Nákyp podáváme teplý i studený.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!