Rýžový nákyp s kompotovanými meruňkami recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 2 ks vejce 120 g máslo 1 l mléko 450 g rýže 4 -5 ks hřebíček 3 lžíce cukr krupice 2 balíčky vanilkový cukr 1 konzerva kompotované meruňky máslo na vymazání 1 ks bio citron
Postup Rýžový nákyp s kompotovanými meruňkami
Postup přípravy receptu
-
Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu. Osolíme ji, přidáme hřebíček a vsypeme propláchnutou rýži. Za občasného promíchání vaříme rýži 10 minut. Poté slijeme přebytečnou vodu, vyndáme hřebíček a zalijeme horkým mlékem. Za stálého míchání uvaříme rýži doměkka
K rýži vsypeme vanilkový i krupicový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, asi 90 g másla a přikryjeme pokličkou. Rýži necháme částečně vychladnout
Mezitím rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh
Do částečně vychladlé rýže přidáme žloutky a dobře promícháme. Jako poslední přijde bílkový sníh, který vmícháme do rýže jen zlehka, aby nám nespadl
Zapékací mísu (případně malé mističky) vymažeme máslem a navrstvíme polovinu rýže. Poklademe okapanými meruňkami a přikryjeme druhou polovinou rýže. Na vrch rýžového nákypu s meruňkami položíme tenké plátky másla a vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C péct, Nákyp pečeme asi 50 minut
Upečený rýžový nákyp s kompotovanými meruňkami sypeme před podáváním moučkovým cukrem a zdobíme zbylým ovocem.