Rýžový nákyp s kompotovanými meruňkami recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 špetka sůl
2 ks vejce
120 g máslo
1 l mléko
450 g rýže
4 -5 ks hřebíček
3 lžíce cukr krupice
2 balíčky vanilkový cukr
1 konzerva kompotované meruňky
máslo na vymazání
1 ks bio citron

Postup přípravy receptu

  1. Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu. Osolíme ji, přidáme hřebíček a vsypeme propláchnutou rýži. Za občasného promíchání vaříme rýži 10 minut. Poté slijeme přebytečnou vodu, vyndáme hřebíček a zalijeme horkým mlékem. Za stálého míchání uvaříme rýži doměkka

  2. K rýži vsypeme vanilkový i krupicový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, asi 90 g másla a přikryjeme pokličkou. Rýži necháme částečně vychladnout

  3. Mezitím rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh

  4. Do částečně vychladlé rýže přidáme žloutky a dobře promícháme. Jako poslední přijde bílkový sníh, který vmícháme do rýže jen zlehka, aby nám nespadl

  5. Zapékací mísu (případně malé mističky) vymažeme máslem a navrstvíme polovinu rýže. Poklademe okapanými meruňkami a přikryjeme druhou polovinou rýže. Na vrch rýžového nákypu s meruňkami položíme tenké plátky másla a vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C péct, Nákyp pečeme asi 50 minut

  6. Upečený rýžový nákyp s kompotovanými meruňkami sypeme před podáváním moučkovým cukrem a zdobíme zbylým ovocem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!