Silný vývar z hovězí oháňky recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

2 lžičky sůl
0,33 ks celer
2 ks mrkev
3 ks bobkový list
2 lžíce olivový olej
1 svazeček petrželová nať
1 kg hovězí oháňka
10 kuliček celý černý pepř
5 kuliček celé nové koření
2 ks petrželový kořen

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí chvost rozsekneme na jednotlivé kusy, opatrně odstraníme úlomky kostí, omyjeme, osušíme a opečeme z obou stran na oleji, na kterém opečeme do hněda i velkou cibuli rozkrojenou příčně na polovinu. Přitom na očištěné cibuli ponecháme spodní slupku. Tímto způsobem částečně zabráníme vysrážení bílkovin na povrchu a vývar získá krásnou zlatou barvu

  2. Všechno vložíme do velkého hrnce, přidáme celé nové koření, celý černý pepř, bobkové listy, sůl, petrželovou nať - 4 větvičky, očištěnou mrkev, petrželový kořen a celer. Zalijeme 4 litry studené vody a nepřikryté táhneme pomalým sotva znatelným varem na nejnižším plameni celých 7 hodin, přitom obsah nemícháme a průběžně sbíráme malé množství tvořící se pěny

  3. Hovězí vývar odstavíme, sebereme většinu tuku z povrchu, vybereme obsah na talíř, vývar přecedíme přes husté síto s plátnem do jiného hrnce a přivedeme do varu. Z částečně vychladlé hovězí oháňky obereme krásné lahodné maso, které pokrájíme příčně přes vlákna, vložíme do vývaru spolu s pokrájenou zeleninou

  4. Zavářku uvaříme zvlášť v troše vývaru, vybereme, vložíme do talířů a přelijeme horkým vývarem s masem a zeleninou, posypeme posekanou petrželovou natí a servírujeme

  5. Tentokrát jsem použila krupicové halušky, výborné jsou i domácí nudle

  6. Silný vývar z hovězí oháňky podáváme samotný nebo s pečivem podle chuti. Jde o velmi chutný, silný a voňavý vývar z hovězí oháňky, který se vám odmění úžasnou chutí a léčivými účinky za trpělivost při dlouhém vaření. Čistý vývar můžeme zmrazit.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!