Silný vývar z hovězí oháňky recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 2 lžičky sůl 0,33 ks celer 2 ks mrkev 3 ks bobkový list 2 lžíce olivový olej 1 svazeček petrželová nať 1 kg hovězí oháňka 10 kuliček celý černý pepř 5 kuliček celé nové koření 2 ks petrželový kořen
Postup Silný vývar z hovězí oháňky
Postup přípravy receptu
-
Hovězí chvost rozsekneme na jednotlivé kusy, opatrně odstraníme úlomky kostí, omyjeme, osušíme a opečeme z obou stran na oleji, na kterém opečeme do hněda i velkou cibuli rozkrojenou příčně na polovinu. Přitom na očištěné cibuli ponecháme spodní slupku. Tímto způsobem částečně zabráníme vysrážení bílkovin na povrchu a vývar získá krásnou zlatou barvu
Všechno vložíme do velkého hrnce, přidáme celé nové koření, celý černý pepř, bobkové listy, sůl, petrželovou nať - 4 větvičky, očištěnou mrkev, petrželový kořen a celer. Zalijeme 4 litry studené vody a nepřikryté táhneme pomalým sotva znatelným varem na nejnižším plameni celých 7 hodin, přitom obsah nemícháme a průběžně sbíráme malé množství tvořící se pěny
Hovězí vývar odstavíme, sebereme většinu tuku z povrchu, vybereme obsah na talíř, vývar přecedíme přes husté síto s plátnem do jiného hrnce a přivedeme do varu. Z částečně vychladlé hovězí oháňky obereme krásné lahodné maso, které pokrájíme příčně přes vlákna, vložíme do vývaru spolu s pokrájenou zeleninou
Zavářku uvaříme zvlášť v troše vývaru, vybereme, vložíme do talířů a přelijeme horkým vývarem s masem a zeleninou, posypeme posekanou petrželovou natí a servírujeme
Tentokrát jsem použila krupicové halušky, výborné jsou i domácí nudle
Silný vývar z hovězí oháňky podáváme samotný nebo s pečivem podle chuti. Jde o velmi chutný, silný a voňavý vývar z hovězí oháňky, který se vám odmění úžasnou chutí a léčivými účinky za trpělivost při dlouhém vaření. Čistý vývar můžeme zmrazit.