Škvarkové rohlíky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička sůl
2 ks žloutek
70 ml mléko
125 ml sádlo
2 kostky droždí
250 g škvarky
950-1000 g hladká mouka
na potření
1 ks vejce
sádlo
na ozdobu
hrubá sůl
celý kmín

Postup přípravy receptu

  1. Do misky nalijeme teplé mléko, rozdrobíme droždí a zaprášíme troškou hladké mouky. V teple necháme vzejít kvásek. Škvarky pomeleme a smícháme s rozehřátým vlažným sádlem.

  2. Do mísy nasypeme mouku i sůl a přidáme žloutky. Promícháme a přidáme kvásek i škvarky. Propracujeme na nelepivé těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

  3. Potom z těsta na škvarkové rohlíky po částech na pomoučeném vále vyválíme plát asi 3mm silný a rádýlkem vykrajujeme čtverce, které přepůlíme na trojúhelníky. Potřeme je zlehka sádlem a smotáme do tvaru rohlíků. Připravíme asi 35 kousků škvarkových rohlíků.

  4. Rohlíky naskládáme na pečícím papírem vyložený plech a necháme je 15 minut kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubou solí nebo celým kmínem.

  5. Škvarkové rohlíky pečeme v předehřáté troubě 20 minut na 170 °C do zezlátnutí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!