Vepřové karé na srbský způsob recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek sůl 1 ks rajčata 1 ks cibule 3 lžíce slunečnicový olej 2 ks zelená paprika 2 lžičky mletá sladká paprika 2 lžičky mletá pálivá paprika čerstvě mletý černý pepř 600 g vepřová kotleta bez kosti
Postup Vepřové karé na srbský způsob
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou kotletu (karé) bez kosti pokrájíme na řízky. Řízky po obvodu nařežeme, aby se během opékání nekroutily, poté vyklepeme. Vyklepané řízky osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem z obou stran, necháme v chladu 1 hodinu odpočinout
Cibuli očistíme a pokrájíme na kostky. Stroužky česneku oloupeme a rozetřeme. Papriku pokrájíme na proužky a rajčata na tenčí měsíčky. Pokud nemáte právě čerstvou zeleninu, můžeme použít domácí lečo, hlavně v zimě
Připravené maso prudce opečeme z obou stran v hrnci na rozpáleném oleji - cca 4 + 4 minuty. Opečené řízky vybereme na talíř. Ve výpeku orestujeme mírně posolenou cibuli téměř do hněda s malým přídavkem horké vody. Posolená cibule dříve změkne. Podlité vodou zopakujeme celkem třikrát za usilovného odškrabávání chutného masového výpeku, cibule se tímto procesem lehce rozpadne a vytvoří výbornou šťávu
Přidáme obě mleté papriky a necháme za stálého míchání rozpustit. Vložíme opečené maso, podlijeme horkou vodou, jen do výšky řízků. Ve výsledku nemá být mnoho šťávy a ani nemá být hustá, nikdy se nezahušťuje moukou!
Vepřové karé dusíme přikryté na mírném ohni asi 30 minut, dokud maso nezměkne. Pozor, nesmí se rozvařit! Občas promícháme a podlijeme trochou horké vody, aby se nepřipálilo. Když už je maso téměř měkké, přidáme pokrájenou papriku a rajčata, spolu dusíme už jen 10 minut, aby se zelenina nerozvařila. Když je hotovo, přidáme rozetřený česnek a necháme přikryté ještě odstát, aby se šťáva pěkně provoněla
Vepřové karé na srbský způsob podáváme horké s dušenou rýží a ledovým hlávkovým salátem.