Vepřové karé na srbský způsob recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
sůl
1 ks rajčata
1 ks cibule
3 lžíce slunečnicový olej
2 ks zelená paprika
2 lžičky mletá sladká paprika
2 lžičky mletá pálivá paprika
čerstvě mletý černý pepř
600 g vepřová kotleta bez kosti

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou kotletu (karé) bez kosti pokrájíme na řízky. Řízky po obvodu nařežeme, aby se během opékání nekroutily, poté vyklepeme. Vyklepané řízky osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem z obou stran, necháme v chladu 1 hodinu odpočinout

  2. Cibuli očistíme a pokrájíme na kostky. Stroužky česneku oloupeme a rozetřeme. Papriku pokrájíme na proužky a rajčata na tenčí měsíčky. Pokud nemáte právě čerstvou zeleninu, můžeme použít domácí lečo, hlavně v zimě

  3. Připravené maso prudce opečeme z obou stran v hrnci na rozpáleném oleji - cca 4 + 4 minuty. Opečené řízky vybereme na talíř. Ve výpeku orestujeme mírně posolenou cibuli téměř do hněda s malým přídavkem horké vody. Posolená cibule dříve změkne. Podlité vodou zopakujeme celkem třikrát za usilovného odškrabávání chutného masového výpeku, cibule se tímto procesem lehce rozpadne a vytvoří výbornou šťávu

  4. Přidáme obě mleté papriky a necháme za stálého míchání rozpustit. Vložíme opečené maso, podlijeme horkou vodou, jen do výšky řízků. Ve výsledku nemá být mnoho šťávy a ani nemá být hustá, nikdy se nezahušťuje moukou!

  5. Vepřové karé dusíme přikryté na mírném ohni asi 30 minut, dokud maso nezměkne. Pozor, nesmí se rozvařit! Občas promícháme a podlijeme trochou horké vody, aby se nepřipálilo. Když už je maso téměř měkké, přidáme pokrájenou papriku a rajčata, spolu dusíme už jen 10 minut, aby se zelenina nerozvařila. Když je hotovo, přidáme rozetřený česnek a necháme přikryté ještě odstát, aby se šťáva pěkně provoněla

  6. Vepřové karé na srbský způsob podáváme horké s dušenou rýží a ledovým hlávkovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!