Skvělé domácí koblihy recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

20 g cukr
1 špetka sůl
1 ks vejce
30 g máslo
2 lžíce rum
marmeláda
75 ml mléko
10 g droždí
150 g hladká mouka
10 g vanikový cukr
100 g polohrubá mouka
tuk na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a přidáme cukr. Necháme vzejít kvásek (asi 20 minut)

  2. Mouky prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, vanilkový cukr, vejce, máslo, rum a přidáme vzešlý kvásek. Všechno smícháme do hladkého těsta. Podle potřeby přidáme hladkou mouku, ale jen tak moc, aby se těsto nelepilo. Necháme alespoň hodinu a půl v teple nakynout

  3. Těsto rozdělíme na dvě části. Obě rozválíme a sklenicí nebo tvořítkem (alespoň průměr 5 cm) na prvním díle těsta naznačíme velikost koblížku a doprostřed předáme lžičku marmelády (nutely, čokolády, atp.). Přes těsto s marmeládou dáme druhý plát těsta. Tvořítkem vykrojíme koblížek. Okraje podle potřeby spojíme, aby se při smažení nerozlepily. Necháme ještě půlhodinku dokynout

  4. Koblížky smažíme na sádle nebo oleji (rozpáleného do 180 °C) dozlatova z obou stran. Do oleje se koblížky vkládají nakynutou (horní stranou) napřed. Koblížky necháme okapat od tuku na papírovém ubrousku. Dobře usmažený koblížek má po obvodu "prstýnek". Prstýnek je znatelnější u větších koblížků

  5. Před podáváním posypeme domácí koblihy moučkovým cukrem

  6. Tip: Nejlepší je smažit koblížky na sádle, ale na oleji to lze také. Pokud se použije olej, tak slunečnicový, ale přidáme do něj alespoň trochu sádla.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!