Skvělé domácí koblihy recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 20 g cukr 1 špetka sůl 1 ks vejce 30 g máslo 2 lžíce rum marmeláda 75 ml mléko 10 g droždí 150 g hladká mouka 10 g vanikový cukr 100 g polohrubá mouka tuk na smažení
Postup Skvělé domácí koblihy
Postup přípravy receptu
-
Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a přidáme cukr. Necháme vzejít kvásek (asi 20 minut)
Mouky prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, vanilkový cukr, vejce, máslo, rum a přidáme vzešlý kvásek. Všechno smícháme do hladkého těsta. Podle potřeby přidáme hladkou mouku, ale jen tak moc, aby se těsto nelepilo. Necháme alespoň hodinu a půl v teple nakynout
Těsto rozdělíme na dvě části. Obě rozválíme a sklenicí nebo tvořítkem (alespoň průměr 5 cm) na prvním díle těsta naznačíme velikost koblížku a doprostřed předáme lžičku marmelády (nutely, čokolády, atp.). Přes těsto s marmeládou dáme druhý plát těsta. Tvořítkem vykrojíme koblížek. Okraje podle potřeby spojíme, aby se při smažení nerozlepily. Necháme ještě půlhodinku dokynout
Koblížky smažíme na sádle nebo oleji (rozpáleného do 180 °C) dozlatova z obou stran. Do oleje se koblížky vkládají nakynutou (horní stranou) napřed. Koblížky necháme okapat od tuku na papírovém ubrousku. Dobře usmažený koblížek má po obvodu "prstýnek". Prstýnek je znatelnější u větších koblížků
Před podáváním posypeme domácí koblihy moučkovým cukrem
Tip: Nejlepší je smažit koblížky na sádle, ale na oleji to lze také. Pokud se použije olej, tak slunečnicový, ale přidáme do něj alespoň trochu sádla.