Slaný koláč Caprese recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1 lžička sůl
sůl
150 g máslo
4 - 5 ks rajčata
1 ks žloutek
3 - 4 lžíce voda
3 balíčky mozzarella
olivový olej
300 g hladká mouka
čerstvá bazalka
mletý barevný pepř
sušená bazalka
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nebo na vál nasypeme prosátou mouku, přidáme lžičku soli a na kostičky nakrájené chlazené máslo

  2. Prsty zpracujeme na drobenku. K drobence přidáme žloutek a vodu. Vše zpracujeme na hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a uložíme na 1 hodinu do chladu

  3. Mezitím si omyjeme rajčata, která nakrájíme na plátky, stejně tak scezenou mozzarellu

  4. Těsto rozválíme na tenký plát. lze použít kulatou (průměr 25 cm) i obdélníkovou formu (20x25 cm a větší), kterou nezapomeneme vymazat máslem. Těsto dáme do formy a okraje odřízneme podle formy, případně vymačkáme nahoru pomocí prstů. Dno propícháme vidličkou a dáme na 12 minut předpéct do trouby vyhřáté na 170 °C

  5. Na předpečené těsto poklademe rajčata a mozzarellu (střídavě a do kruhu)

  6. Koláč Caprese posypeme sušenou bazalkou a čerstvě mletým barevným pepřem

  7. Slaný koláč vložíme zpátky do trouby a pečeme na 180 °C dalších 20 - 25 minut

  8. Koláč po upečení necháme mírně vychladnout, pokapeme olivovým olejem, ozdobíme lístky bazalky, nakrájíme na porce a podáváme. Chutná skvěle k vínu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!