Slaný koláč Caprese recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1 lžička sůl sůl 150 g máslo 4 - 5 ks rajčata 1 ks žloutek 3 - 4 lžíce voda 3 balíčky mozzarella olivový olej 300 g hladká mouka čerstvá bazalka mletý barevný pepř sušená bazalka máslo na vymazání
Postup Slaný koláč Caprese
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nebo na vál nasypeme prosátou mouku, přidáme lžičku soli a na kostičky nakrájené chlazené máslo
Prsty zpracujeme na drobenku. K drobence přidáme žloutek a vodu. Vše zpracujeme na hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a uložíme na 1 hodinu do chladu
Mezitím si omyjeme rajčata, která nakrájíme na plátky, stejně tak scezenou mozzarellu
Těsto rozválíme na tenký plát. lze použít kulatou (průměr 25 cm) i obdélníkovou formu (20x25 cm a větší), kterou nezapomeneme vymazat máslem. Těsto dáme do formy a okraje odřízneme podle formy, případně vymačkáme nahoru pomocí prstů. Dno propícháme vidličkou a dáme na 12 minut předpéct do trouby vyhřáté na 170 °C
Na předpečené těsto poklademe rajčata a mozzarellu (střídavě a do kruhu)
Koláč Caprese posypeme sušenou bazalkou a čerstvě mletým barevným pepřem
Slaný koláč vložíme zpátky do trouby a pečeme na 180 °C dalších 20 - 25 minut
Koláč po upečení necháme mírně vychladnout, pokapeme olivovým olejem, ozdobíme lístky bazalky, nakrájíme na porce a podáváme. Chutná skvěle k vínu.