Slaný koláč pro labužníky recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 špetka sůl 2 ks vejce 100 g máslo 150 g rajčata 4 ks žloutek 50 ml mléko 150 g brokolice 150 g květák 200 ml kysaná smetana 175 g hladká mouka tuk na vymazání 150 g růžičková kapusta
Postup Slaný koláč pro labužníky
Postup přípravy receptu
-
Mouku promícháme se solí, vmícháme žloutky a nakonec zapracujeme změklé máslo. Těsto na slaný koláč necháme odpočinout v lednici
Zeleninu omyjeme, brokolici a květák rozebereme na růžičky. Kapustu a květák dáme povařit na 5 minut do vody, rajčata pokrájíme na kolečka
Těsto rozválíme a vymačkáme ho do vymazané koláčové formy. Zeleninu pečlivě naskládáme na těsto tak, aby každá čtvrtka byla z jednoho druhu zeleniny. Ale samozřejmě ji můžeme i proložit vzájemně. Smetanu rozšleháme s vejci a mlékem, maličko osolíme a takto připravenou vaječnou směs nalijeme na zeleninu
Slaný koláč pro labužníky pečeme ve vyhřáté troubě asi půl hodiny na 180 °C. Upečený slaný koláč necháme trochu vychladnout, nakrájíme na porce a podáváme. Je dobrý teplý i studený, vhodný na večeři či jako chuťovka
Foto: Shutterstock.com