Slaný koláč pro labužníky recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 špetka sůl
2 ks vejce
100 g máslo
150 g rajčata
4 ks žloutek
50 ml mléko
150 g brokolice
150 g květák
200 ml kysaná smetana
175 g hladká mouka
tuk na vymazání
150 g růžičková kapusta

Postup přípravy receptu

  1. Mouku promícháme se solí, vmícháme žloutky a nakonec zapracujeme změklé máslo. Těsto na slaný koláč necháme odpočinout v lednici

  2. Zeleninu omyjeme, brokolici a květák rozebereme na růžičky. Kapustu a květák dáme povařit na 5 minut do vody, rajčata pokrájíme na kolečka

  3. Těsto rozválíme a vymačkáme ho do vymazané koláčové formy. Zeleninu pečlivě naskládáme na těsto tak, aby každá čtvrtka byla z jednoho druhu zeleniny. Ale samozřejmě ji můžeme i proložit vzájemně. Smetanu rozšleháme s vejci a mlékem, maličko osolíme a takto připravenou vaječnou směs nalijeme na zeleninu

  4. Slaný koláč pro labužníky pečeme ve vyhřáté troubě asi půl hodiny na 180 °C. Upečený slaný koláč necháme trochu vychladnout, nakrájíme na porce a podáváme. Je dobrý teplý i studený, vhodný na večeři či jako chuťovka

  5. Foto: Shutterstock.com


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!