Slaný pikantní koláč recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- cukr 3 stroužky česnek sůl 3 ks cibule tymián 1/2 kostky droždí 1 konzerva ančovičky 1 lžíce olivový olej 400 g hladká mouka 1 hrst zelené olivy 2 kelímky zakysaná smetana 150 g anglická slanina 200 ml vlažná voda 200 g tučný tvaroh 1 lžíce jemný kečup 1 lžíce chilli pasta
Postup Slaný pikantní koláč
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme těsto. Droždí se špetkou cukru rozmícháme spolu se 2 lžícemi vlažné vody a necháme 15 minut odpočinout. Mouku prosejeme, promícháme s 1/2 lžičky soli a spolu s kváskem a vlažnou vodou vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout
Mezitím si připravíme ostatní ingredience. Oloupanou cibuli nakrájíme na plátky, stroužky česneku prolisujeme a anglickou slaninu nakrájíme na širší proužky. Vypeckované olivy necháme okapat a rozkrájíme na půlky. Tvaroh rozmícháme se zakysanou smetanou dohladka, osolíme, opepříme a ochutíme prolisovaným česnekem a drceným tymiánem. V misce promícháme olivový olej s kečupem a chilli pastou
Vyběhlé těsto rozložíme na velký plech vyloženým pečícím papírem. Obdélníkový plát těsta nejdříve potřeme olejovou směsí s chilli pastou a na ni navrstvíme ochucený tvarohový krém. Vše hustě posypeme nakrájenou cíbulí a olivami, poklademe ančovičkami a slaninou. Slaný koláč pečeme v předtopené troubě při 220 °C přibližně 15 - 20 minut
Ještě teplý koláč nakrájíme na porce a podáváme. Výborně chutná s čerstvými zeleninovými saláty k vínu, pivu nebo jen tak. Můžeme ho servírovat i zastudena.