Slaný smetanový koláč s uzenou pikantní klobásou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 lžička sůl sůl 1 ks cibule 250 ml voda 1 lžička cukr krystal 2 lžíce slunečnicový olej 250 ml hustá zakysaná smetana 21 g čerstvé droždí čerstvě mletý černý pepř 500 g hladká mouka extra speciál 00 200 g pikantní uzená klobása maďarského typu
Postup Slaný smetanový koláč s uzenou pikantní klobásou
Postup přípravy receptu
-
Do mísy robota dáme hladkou mouku a promícháme se solí. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme vlažnou vodou a necháme vykynout kvásek - 15 minut. Pomocí měsících háků zpracujeme na hladké pružné těsto, které necháme přikryté čistou utěrkou v teple kynout asi 1 hodinu
Vykynuté těsto roztlačíme rovnoměrně rukama na velikost plechu, který jsme vystlali teflonovou fólií nebo pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě kynout asi 15 minut
Zatím pokrájíme očištěnou středně velkou cibuli na měsíčky a klobásu pokrájíme na kolečka. Těsto vydatně potřeme osolenou kyselou smetanou, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem podle chuti, na smetanu rozložíme měsíčky cibule a kolečka uzené klobásy
Povrch koláče pokapeme olejem, vložíme péct do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 25 až 30 minut. Upečený slaný koláč pokrájíme na obdélníky
Slaný smetanový koláč s uzenou pikantní klobásou podáváme za tepla jako samostatný druhý chod anebo jako chutnou přílohu k polévkám na kyselo, výborně chutná i za studena. Jde o velmi jednoduché, přitom chutné jídlo, které zasytí, kdo nemá rád ostré, použije uzenou klobásu, která není pikantní.