Šlehačková vánočka recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks vejce 100 g máslo 1 lžíce máslo 3 ks žloutky 1 lžíce med 500 g hladká mouka 250 ml smetana ke šlehání 60 g mandlové lupínky 1 lžička vanilkový extrakt 20 g čerstvé droždí 60 g třtinový cukr
Postup Šlehačková vánočka
Postup přípravy receptu
-
Do hrnku ohřejeme smetanu (cca 40 °C), rozdrobíme čerstvé droždí, přimícháme lžičku cukru, zlehka poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme zhruba 10 minut odstát, aby vzešel kvásek
Mezitím si do misky odvážíme mouku, po okrajích ji posolíme, uprostřed vytvoříme důlek, přelijeme vzešlý kvásek, zbylou část cukru a začneme od středu míchat. Vzápětí přidáme ostatní suroviny, tedy žloutky, zbytek cukru a změklé máslo (nebo nastrouhané). Pokud chceme, přidáme i rozinky a vanilkový extrakt (lze vynechat)
Ze všech ingrediencí vymísíme nelepivé těsto, zbytečně však nepřidáváme velké množství mouky. Pokud máme doma robota na mísení těsta či domácí pekárnu, můžeme využít na zjednodušení práce. Zlehka poprášíme hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme cca 1 hodinu kynout
Vykynuté těsto zdvojnásobí svůj objem. Poté těsto přemístíme na vál. Těsto rozdělíme na tolik dílů, z kolika pramenů plánujeme vánočku zaplétat. Z dílů vytvoříme dlouhé hady a zapleteme
Zapletenou vánočku přemístíme na plech s pečícím papírem, necháme ještě půl hodiny dokynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky
Šlehačkovou vánočku pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova a propečena, celkem cca 25 minut. Záleží na objemu vánočky a troubě, jistotou bude zkusit propečenost špejlí. Pokud by byla vánočka brzy zlatá, přikryjeme ji alobalem a pečeme takto dál do propečena
Ihned po vytažení z trouby potřeme vánočku pomocí mašlovačky rozpuštěným máslem s medem a necháme vychladnout
Po vychladnutí krájíme šlehačkovou vánočku na plátky a podáváme například s máslem a marmeládou.