Šlehané řízky z vepřových jater recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 2 ks vejce strouhanka 600 g brambory 1 ks cibule slunečnicový olej 300 g vepřová játra čerstvě mletý černý pepř
Postup Šlehané řízky z vepřových jater
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kostky. Vepřová játra omyjeme, osušíme, pokrájíme na malé kostky a v mixéru rozsekáme na jemno. Cibuli očistíme, pokrájíme na čtvrtiny a také rozsekáme na jemno. Suroviny můžeme na jemno pomlít i na mlýnku. Suroviny v míse osolíme a okořeníme čerstvě mletým pepřem
Dále přidáme vaječné žloutky, všechno smícháme a vyšleháme do pěny. Zahustíme strouhankou na tvárnou směs, přidáme tuhý sníh ušlehaný z vaječných bílků, který opatrně vmícháme po částech do játrové směsi osmičkovým pohybem. Právě sníh z bílků nám hmotu provzdušní a učiní řízky lehkými a nadýchanými
Připravenou směs vkládáme polévkovou lžící do rozehřátého slunečnicového oleje a vytvarujeme řízky, které usmažíme do zlatavé barvy. Řízky smažíme z každé strany asi 5 - 7 minut. Přebytečný tuk z usmažených řízků necháme odsát na papírové kuchyňské utěrce
Šlehané řízky z vepřových jater podáváme teplé s vařenými novými bramborami politými rozpuštěným máslem a posypanými petrželovou natí. Pokrm můžeme servírovat s okurkovým salátem. Na horký řízek položíme tenký plátek čerstvého másla, které se rozpustí zbytkovým teplem a hotové řízky zjemní
V teplém stavu jsou řízky výborné k obědu nebo večeři. Řízky ale chutnají také za studena, například na čerstvém domácím chlebu. Řízky jsou vhodné na piknik či na turistiku, můžete si je vzít s sebou i na koupaliště. Řízky lze doplnit různou čerstvou zeleninou podle chuti. Recept je jednoduchý a velmi variabilní, co se koření týče, můžeme přidat česnek, majoránku a různé koření, které nám chutná.