Slovenské halušky bez brynzy recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 ks vejce 8 ks brambory 1 lžička majoránka 4 ks cibule 200-300 g hrubá mouka 100 g uzená slanina 100 g sýr niva 100 g sýr lučina 1 lžička čerstvě drcený kmín 2 lžíce rostlinný olej (lisovaný za studena)
Postup Slovenské halušky bez brynzy recept
Postup přípravy receptu
-
Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na středním struhadle.
Do míchací mísy dáme mouku, vejce a nastrouhané brambory. Žádnou vodu z nich nevytlačíme, udělá nám dobrou službu později. Vymícháme středně tuhé těsto, které necháme v mírném chladu odležet.
Cibule nakrájíme na středně veliké kousky, uzenou nebo anglickou slaninu stejně, a vše pomalu restujeme v dobře rozpálené litinové, nebo teflonové pánvi. Slanina pustí tuk, cibule zesklovatí, a vše krásně voní. Odstavíme, počkáme.
Na prkýnku uděláme z těsta červíčky a v teplé vodě omočeným nožem ukrajujeme malé špalíčky, které házíme do vroucí osolené vody. Když halušky vyplavou, sebereme je cedníkem a dáme nejlíp do mísy z Jenského skla. První vrstvu posypeme nadrobenou Lučinou a Nivou, polijeme částí cibule se slaninou a pokračujeme do spotřebování připravených ingrediencí.
Pak pořádně všechno v míse promícháme, sýry se rozpustí, chutě prolnou. Asi za 20 minut můžeme podávat.