Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 200 g zakysaná smetana 1,5 hrnek polohrubá mouka 300 g anglická slanina 200 g bryndza 7 ks brambory (střední)
Postup Pravé slovenské halušky s bryndzou a slaninou
Postup přípravy receptu
-
Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé
Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. (Vaříme na etapy.) Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme
V misce si dohladka vymícháme bryndzu se smetanou
Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu
Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme bryndzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem
Foto: Shutterstock.com