Smažená kuřecí křidélka plněná kuřecími játry recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

0,5 lžiček sůl
2 ks vejce
50 g hladká mouka
100 g jemná strouhanka
4 lžíce vepřové sádlo
4 ks kuřecí játra
50 ml plnotučné mléko
0,25 lžiček čerstvě mletý černý pepř
4 ks kuřecí křidélka
1 lžíce čerstvá petrželová nať

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme kuřecí játra, zbavíme je nepotřebných častí, očistíme, omyjeme a osušíme. Stejně připravíme i kuřecí křidélka, která osolíme a necháme asi 1 hodinu odpočívat při pokojové teplotě. Kuřecí játra nesolíme vůbec

  2. Kuřecí játra zasuneme do ohybu v kloubu a zajistíme párátky a kovovými jehlicemi na maso, aby játra při manipulaci během obalování v trojobalu později nevypadla. Moje stará máma byla mnohem šikovnější než jsem já, uměla vložit játra tak, že nepotřebovala nic zajistit párátky a její náplň dobře držela

  3. Naplněná kuřecí křidélka s játry položíme do mouky a postupně všechny obalíme moukou. Do hlubší misky rozklepneme vejce, přidáme sůl, přilijeme plnotučné mléko, přidáme posekanou petrželovou nať a směs spolu dobře vyšleháme. Sůl v této směsi postačí na ochucení kuřecích jater a neztvrdne během pečení později. Není nutné solit játra ještě zvlášť

  4. Do vaječné směsi vložíme v mouce obalené křidélko naplněné kuřecími játry a obalíme. Do strouhanky přidáme čerstvě mletý černý pepř, promícháme, vložíme ve vaječné směsi obalené křidélko a postupně obalíme ve strouhance všechna naplněná kuřecí křidélka s kuřecími játry

  5. V pánvi necháme rozpustit a rozehřát domácí vepřové sádlo, vložíme připravená křidélka a na středním plameni je pomalu opečeme nejprve přikryté pokličkou - asi 7 až 10 minut do pěkně zlatohnědé barvy a přitom se trojobal pěkně nafoukne

  6. Následně křidélka otočíme a opečeme je pomalu už odkryté bez pokličky zase do pěkné zlatohnědé barvy - také asi 7 až 10 minut na středním plameni. Je třeba si uvědomit, že kuřecí maso musí být pořádně propečené ze zdravotního hlediska, ale obal se nesmí spálit

  7. Při tomto způsobu smažení se dobře propeče maso i játra. Smažená kuřecí křidélka položíme na papírovou kuchyňskou utěrku, odsajeme od přebytečného tuku a potom odstraníme párátka a kovové jehlice. Do vaječné směsi přidáme zbytek mouky a zbylou strouhanku, dobře promícháme a na středním plameni pomalu opečeme. My tomu říkáme vikárka a můžeme se po ní utlouct, přeme se, koho bude

  8. Nasleduje servírování této úžasné pochoutky. Smažená kuřecí křidélka plněná kuřecími játry podáváme s bramborovou kaší a se spravedlivě rozdělenou vikárkou. Věřím, že jsem připomněla starý, osvědčený a dobrý recept, který mnozí z vás jistě znají. Přidala jsem způsob mojí milované staré mámy, jak ho ona dělávala s láskou v mém dětství vždy pro mě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!