Smetanovo-cibulový koláč recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1 špetka cukr olej sůl 150 ml jogurt 1 kostka droždí 1 dl olivový olej 1 ks velká cibule 400 g hladká mouka 200 ml zakysaná smetana 100 g anglická slanina 250 ml vlažná voda mletý černý pepř 1/2 ks strouhaný muškátový oříšek 1 ks velká červená cibule
Postup Smetanovo-cibulový koláč
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejeme a jemně osolíme. Ve vlažné vodě se špetkou cukru rozpustíme droždí. Z mouky, oleje a rozpuštěného droždí vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 40 minut kynout
Zakysanou smetanu promícháme s jogurtem a ochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem
Obě cibule oloupeme, podélně rozkrojíme a nakrájíme na plátky silné asi 3 mm. Slaninu nakrájíme na malé proužky a necháme na pánvi bez tuku rozškvařit dokřupava. Potom je vyjmeme a odložíme na papírovou utěrku. Ve výpeku rozpustíme lžíci másla, přidáme nakrájenou cibuli, kterou zvolna restujeme do poloměkka. Odstavíme z tepla a cibuli necháme vychladnout
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly. Z těsta vyválíme tenkou placku, kterou rozložíme do formy na pizzu o průměru asi 30 cm. Těsto potřeme polovinou smetanové směsi, poklademe polovinou orestované cibule a rozškvařené slaniny
Pečeme v troubě předtopené na 250 °C přibližně 25 - 30 minut. Ještě horké placky naporcujeme a podáváme teplé jako chuťovku. Smetanovo-cibulový koláč nejlépe chutná k pivu nebo vínu
Množství surovin je uvedeno na dvě placky.