Smetanovo-cibulový koláč recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1 špetka cukr
olej
sůl
150 ml jogurt
1 kostka droždí
1 dl olivový olej
1 ks velká cibule
400 g hladká mouka
200 ml zakysaná smetana
100 g anglická slanina
250 ml vlažná voda
mletý černý pepř
1/2 ks strouhaný muškátový oříšek
1 ks velká červená cibule

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme a jemně osolíme. Ve vlažné vodě se špetkou cukru rozpustíme droždí. Z mouky, oleje a rozpuštěného droždí vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 40 minut kynout

  2. Zakysanou smetanu promícháme s jogurtem a ochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem

  3. Obě cibule oloupeme, podélně rozkrojíme a nakrájíme na plátky silné asi 3 mm. Slaninu nakrájíme na malé proužky a necháme na pánvi bez tuku rozškvařit dokřupava. Potom je vyjmeme a odložíme na papírovou utěrku. Ve výpeku rozpustíme lžíci másla, přidáme nakrájenou cibuli, kterou zvolna restujeme do poloměkka. Odstavíme z tepla a cibuli necháme vychladnout

  4. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly. Z těsta vyválíme tenkou placku, kterou rozložíme do formy na pizzu o průměru asi 30 cm. Těsto potřeme polovinou smetanové směsi, poklademe polovinou orestované cibule a rozškvařené slaniny

  5. Pečeme v troubě předtopené na 250 °C přibližně 25 - 30 minut. Ještě horké placky naporcujeme a podáváme teplé jako chuťovku. Smetanovo-cibulový koláč nejlépe chutná k pivu nebo vínu

  6. Množství surovin je uvedeno na dvě placky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!