Lasagne s mletým hovězím masem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek sůl 60 g máslo 3/4 l mléko 500 g rajče 2 ks mrkev 1 ks petržel 1 lžíce rajčatový protlak oregano 100 g parmazán pepř 3 lžíce olivový olej 60 g hladká mouka 1 ks větší cibule 300 g mleté hovězí maso 300 g mozzarela
Postup Lasagne s mletým hovězím masem
Postup přípravy receptu
-
Parmezán nastrouháme, mozzarelu nakrájíme na plátky
Rajčata spaříme horkou vodou a sloupneme z nich slupku. Nadrobno je rozkrájíme. Očištěnou mrkev a petržel nastrouháme, oloupanou cibuli a česnek jemně nakrájíme
Cibuli a česnek smažíme na rozehřátém oleji, dokud nezesklovatí. Přidáme mrkev a petržel a ještě chvíli smažíme. K zelenině nasypeme mleté maso, oregano a rajčatový protlak. Mícháme a smažíme, dokud se maso nezačne drolit. Přidáme rajčata a společně s masem promícháváme a dusíme do zhoustnutí. Dochutíme pepřem a solí. Odstavíme a necháme chladnout
Připravíme si bešamelovou omáčku: Máslo rozehřejeme, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Jíšku naředíme mlékem, rozmícháme dohladka a krátce povaříme. Do mléka nasypeme parmazán, sůl, pepř a prohřejeme. Omáčku také odstavíme a necháme trochu prochladnout
Dno zapékacího pekáčku vymažeme máslem a zalijeme malým množstvím bešamelové omáčky. Poklademe pláty nevařených lasagní, na ně rozetřeme slabou vrstvu mletého masa se zeleninou a takto pravidelně střídáme vrstvu lasagní a masa. Každou vrstvu vždy posolíme, popepříme, můžeme ještě posypat trochou oregana a každou vrstvu polijeme bešamelovou omáčkou. Ukončíme vrstvou nevařených lasagní, kterou také mírně polijeme a rozprostřeme na ni plátky mozzarely
Pekáček překryjeme celofánem a lasagne s mletým hovězím masem pečeme asi 45 minut v předehřáté troubě při 180 °C. Ke konci pečeme chvíli odkryté, bez celofánu.