Šťáva z květů bílého bezu za studena recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3-4 kg cukr
20 dkg kyselina citronová
40 ks květ bílého bezu
4 l převařená studená voda
1 špetka přípravek na konzervování

Postup přípravy receptu

  1. Uvaříme 4 l vody a necháme ji vychladnout.

  2. Květy bílého bezu lehce omyjeme, dáme do větší nádoby a posypeme 20 dkg kyseliny citronové. Zalijeme vystydlou převařenou vodou a necháme louhovat alespoň 24 hodin.

  3. Poté šťávu z květů bílého bezu slijeme přes plátýnko nebo husté síto a zvážíme. Do přecezené šťávy nasypeme cukr - na 1kg šťávy dáme 1 kg cukru. Necháme stát a občas šťávou zamícháme. Když je všechen cukr rozpuštěn, můžeme slít do lahví. Před uzavřením zakápneme alkoholem nebo "pocukrujeme" přípravkem na konzervování.

  4. Tuto šťávu z květů bílého bezu "za studena" děláme přes 30 let a nikdy se nezkazila. Důležité je dodržet množství kyseliny citronové.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!