Šťavnatý eintopf z dušené rýže, vepřového plecka, zeleniny a suchohřibů recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
sůl
1 ks cibule
500 ml voda
1 ks cuketa
4 ks rajče
2 lžíce slunečnicový olej
2 ks červená kapie
2 ks zelená paprika
2 ks jarní cibulka
250 ml dlouhozrnná rýže
1 svazeček čerstvá petrželka
koření na pečené maso
čerstvě mletý černý pepř
400 g vepřové plecko bez kosti
2 lžíce domácí vepřové sádlo
1 hrst sušené suchohřiby

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve pokrájíme na kostky omyté a osušené vepřové plecko, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a směsí koření na pečené maso. Přidáme očištěný česnek pokrájený na plátky, zalijeme olejem, promícháme a necháme odpočívat v této marinádě a zatím připravíme ostatní

  2. Rýži několikrát omyjeme ve vlažné vodě a necháme dobře odkapat od vody na sítku. Suchohřiby namočíme na 30 minut do teplé vody. Cibuli očistíme a pokrájíme na kostky, jarní cibulku i s natí pokrájíme na kolečka. Zelenou papriku a červenou kapii zbavíme stopky, jádřince, žilek a semínek, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. Rajče omyjeme, zbavíme tuhé části ve středu a pokrájíme na plátky. Mladou cuketu omyjeme, odkrojíme oba konce, pokrájíme na 3 mm silná kolečka, eventuálně jiné tvary

  3. Na pánvi zprudka opečeme na rozehřátém sádle česnek a vepřové plecko, aby se zatáhlo a potom vypneme plamen. V hrnci na rozehřátém domácím vepřovém sádle orestujeme cibuli do sklovita, přidáme odkapanou rýži, opražíme do sklovita, zalijeme vodou, osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, promícháme a přelijeme do jenské mísy, ve které budeme všechno spolu dusit. Přidáme suchohřiby i s vodou, ve které byly namočené, potom přidáme opečené maso s česnekem a potom všechnu pokrájenou zeleninu

  4. Promícháme, přikryjeme vrchem jenské mísy, vložíme dusit do trouby vyhřáté na 200 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem, při této teplotě dusíme naši směs 15 minut. Odstraníme vrch jenské mísy a při stejné teplotě pečeme ještě 20 - 25 minut, dokud se všechna tekutina nevsákne do rýže a přiměřeně se opeče zelenina

  5. Chutný šťavnatý eintopf vybereme z trouby a podáváme horký v jenské míse, ve které jsme jídlo připravili. Těsně před podáváním směs promícháme a načechráme vidličkou. Každý si nabere svou porci na talíř podle své chuti a posype čerstvě posekanou petrželovou natí

  6. Pokrm je mimořádně chutný, nádherně voňavý po suchohřibech a úžasně šťavnatý s výborně propojenými chutěmi použité zeleniny a koření, přitom příprava je nenáročná a rychlá. Chutný šťavnatý eintopf podáváme jako výborný oběd a také jako chutnou rychlou večeři bez přílohy.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!