Šťavnatý eintopf z dušené rýže, vepřového plecka, zeleniny a suchohřibů recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek sůl 1 ks cibule 500 ml voda 1 ks cuketa 4 ks rajče 2 lžíce slunečnicový olej 2 ks červená kapie 2 ks zelená paprika 2 ks jarní cibulka 250 ml dlouhozrnná rýže 1 svazeček čerstvá petrželka koření na pečené maso čerstvě mletý černý pepř 400 g vepřové plecko bez kosti 2 lžíce domácí vepřové sádlo 1 hrst sušené suchohřiby
Postup Šťavnatý eintopf z dušené rýže, vepřového plecka, zeleniny a suchohřibů
Postup přípravy receptu
-
Nejprve pokrájíme na kostky omyté a osušené vepřové plecko, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a směsí koření na pečené maso. Přidáme očištěný česnek pokrájený na plátky, zalijeme olejem, promícháme a necháme odpočívat v této marinádě a zatím připravíme ostatní
Rýži několikrát omyjeme ve vlažné vodě a necháme dobře odkapat od vody na sítku. Suchohřiby namočíme na 30 minut do teplé vody. Cibuli očistíme a pokrájíme na kostky, jarní cibulku i s natí pokrájíme na kolečka. Zelenou papriku a červenou kapii zbavíme stopky, jádřince, žilek a semínek, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. Rajče omyjeme, zbavíme tuhé části ve středu a pokrájíme na plátky. Mladou cuketu omyjeme, odkrojíme oba konce, pokrájíme na 3 mm silná kolečka, eventuálně jiné tvary
Na pánvi zprudka opečeme na rozehřátém sádle česnek a vepřové plecko, aby se zatáhlo a potom vypneme plamen. V hrnci na rozehřátém domácím vepřovém sádle orestujeme cibuli do sklovita, přidáme odkapanou rýži, opražíme do sklovita, zalijeme vodou, osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, promícháme a přelijeme do jenské mísy, ve které budeme všechno spolu dusit. Přidáme suchohřiby i s vodou, ve které byly namočené, potom přidáme opečené maso s česnekem a potom všechnu pokrájenou zeleninu
Promícháme, přikryjeme vrchem jenské mísy, vložíme dusit do trouby vyhřáté na 200 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem, při této teplotě dusíme naši směs 15 minut. Odstraníme vrch jenské mísy a při stejné teplotě pečeme ještě 20 - 25 minut, dokud se všechna tekutina nevsákne do rýže a přiměřeně se opeče zelenina
Chutný šťavnatý eintopf vybereme z trouby a podáváme horký v jenské míse, ve které jsme jídlo připravili. Těsně před podáváním směs promícháme a načechráme vidličkou. Každý si nabere svou porci na talíř podle své chuti a posype čerstvě posekanou petrželovou natí
Pokrm je mimořádně chutný, nádherně voňavý po suchohřibech a úžasně šťavnatý s výborně propojenými chutěmi použité zeleniny a koření, přitom příprava je nenáročná a rychlá. Chutný šťavnatý eintopf podáváme jako výborný oběd a také jako chutnou rychlou večeři bez přílohy.