Štědrovečerní štola recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1/2 lžičky sůl 150 g máslo 100 g máslo 1 lžíce rum 1 ks žloutek 100 ml mléko 250 g rozinky 2/3 kostky droždí 125 g cukr krupice 125 g cukr moučka 500 g hladká mouka 1 lžička citronová kůra 1/4 lžičky muškátový oříšek 150 g sušená papája
Postup Štědrovečerní štola
Postup přípravy receptu
-
Mléko ohřejeme, rozmícháme do něj droždí, lžíci cukru a lžíci mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek (asi 15 minut). Rozměklé máslo utřeme se žloutkem a rumem
250g mouky prosejeme do mísy, přidáme cukr, sůl, muškátový oříšek, citronovou kůru, rozinky (přes noc namočené v rumu), na kostičky nakrájenou papáju a máslovou směs. Vše zalijeme kváskem a vařečkou promícháme. Přisypeme zbylou mouku a rukama na vále vypracujeme těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme ho kynout minimálně hodinu
Těsto na pomoučněném vále rozválíme na obdélník (asi 20 x 30) a jeho delší stranu zahneme asi do 2/3 na těsto. Štolu přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 20 minut kynout
Štolu pečeme ve středně vyhřáté troubě na 165 °C asi 50 minut. Ještě horkou štědrovečerní štolu několikrát potřeme rozpuštěným máslem a hustě obalíme moučkovým cukrem
Studenou štolu zabalíme do alobalu a uložíme do chladu alespoň na 2 - 3 týdny rozležet
Před podáváním štědrovečerní štolu opět bohatě posypeme moučkovým cukrem.