Sterilované cuketové zelí recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

2,5 - 3 lžíce cukr
1 lžíce sůl
200 ml ocet
3 ks cibule
500 ml voda
750 g cuketa
1 lžíce drcený kmín

Postup přípravy receptu

  1. Cuketu oloupeme, zbavíme střední části se semínky a nastrouháme do mísy nahrubo. Oloupanou cibuli nasekáme na drobno a promícháme s nastrouhanou cuketou. Směs ochutíme drceným kmínem a napěchujeme do čistých a suchých sklenic

  2. Připravíme si nálev. Vodu ochutíme octem, cukrem a solí. Vše přivedeme k varu a necháme asi 1 minutu povařit. Pak nálev asi na minutu odstavíme z tepla

  3. Cuketovou směs pozvolna zalijeme horkým nálevem do výše asi 1/2 cm pod okraj sklenice. Pak sklenici uzavřeme, protřepeme a podle potřeby nálev doplníme

  4. Cuketové zelí sterilujeme při 95 °C přibližně 30 minut. Pak sterilovanou cuketu otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout

  5. Sterilované cuketové zelí uskladníme a již po třech týdnech jej můžeme použít běžným způsobem pro přípravu dalších pokrmů, ale skvěle chutná i jen tak na chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!