Sterilované cuketové zelí recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 2,5 - 3 lžíce cukr 1 lžíce sůl 200 ml ocet 3 ks cibule 500 ml voda 750 g cuketa 1 lžíce drcený kmín
Postup Sterilované cuketové zelí
Postup přípravy receptu
-
Cuketu oloupeme, zbavíme střední části se semínky a nastrouháme do mísy nahrubo. Oloupanou cibuli nasekáme na drobno a promícháme s nastrouhanou cuketou. Směs ochutíme drceným kmínem a napěchujeme do čistých a suchých sklenic
Připravíme si nálev. Vodu ochutíme octem, cukrem a solí. Vše přivedeme k varu a necháme asi 1 minutu povařit. Pak nálev asi na minutu odstavíme z tepla
Cuketovou směs pozvolna zalijeme horkým nálevem do výše asi 1/2 cm pod okraj sklenice. Pak sklenici uzavřeme, protřepeme a podle potřeby nálev doplníme
Cuketové zelí sterilujeme při 95 °C přibližně 30 minut. Pak sterilovanou cuketu otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout
Sterilované cuketové zelí uskladníme a již po třech týdnech jej můžeme použít běžným způsobem pro přípravu dalších pokrmů, ale skvěle chutná i jen tak na chuť.