Sterilované pikantní okurky podle Richarda Nováka recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 10 stroužků česnek 85 g sůl 0,5 l ocet 2 ks cibule 2.3 l voda 2 ks mrkev 1 ks křen 10 ks feferonky 295 g cukr krystal 10 listů bobkový list 50 kuliček nové koření 10 lžiček hořčičné semínko 50 kuliček celý černý pepř okurky nakládačky 10 snítek čerstvý kopr
Postup Sterilované pikantní okurky podle Richarda Nováka
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si zeleninu, kterou podle potřeby očistíme, omyjeme a nakrájíme. Cibuli krájíme na kolečka, stejně tak cibuli a křen, česnek necháme celý
Do dobře vymytých a vysušených sklenic o objemu 0,7 l vložíme na dno 1 bobkový list nebo 1 list černého rybízu, 2 kolečka cibule, 2 malé chilli papričky nebo 1 feferonku, 1 kávovou lžičku hořčičného semínka, 2 kolečka mrkve, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře, 1 kolečko křenu, 1 stroužek česneku a 1 snítku kopru
Omyté okurky naskládáme natěsno do sklenic a zalijeme teplým uvařeným nálevem z vody smíchané s cukrem, solí, octem. Sklenice s okurkami uzavřeme pevně víčkem
Pikantní okurky sterilujeme v hrnci s vodou o teplotě 90 °C cca 15 minut. Sklenice by měly být ponořeny alespoň do tří čtvrtin
Sterilované pikantní okurky se jako chuťovka dokonale hodí k různým pokrmům a příležitostem
Množství uvedených surovin vyjde na 10 sklenic sterilovaných okurek.