Studená polévka Gazpacho recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- cukr 2 - 3 stroužky česnek sůl 2 ks paprika 600 g rajče 1 ks okurka 1 lžíce červený vinný ocet 3 - 4 ks jarní cibulka worcestrová omáčka mletý černý pepř rajčatové pyré
Postup Studená polévka Gazpacho
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu důkladně omyjeme, v nejlepším případě použijeme zeleninu z vlastní zahrádky. Z okurky odkrájíme konce a nakrájíme na kusy, papriky a cibulky očistíme a také nakrájíme
Pěkně zralá rajčata lehce nařízneme do kříže. Vložíme na 1 - 2 minuty do vroucí vody, poté vyjmeme děrovanou naběračkou a oloupeme. Rajčata nakrájíme na kousky
Do mixéru vsypeme okurky, papriku, rajčata i cibuli, přidáme oloupané stroužky česneku, olivový olej, veškeré koření a dochucovače. Studenou polévku gazpacho pečlivě rozmixujeme
Polévku ochutnáme a podle potřeby doladíme solí, pepřem, cukrem, worcestrem apod. Poté polévku přelijeme do džbánu nebo skleněné mísy a necháme dobře vychladit
Do misky, ve které budeme polévku podávat, dáme na dno asi lžíci nadrobno nakrájené zeleniny (paprika, rajče, okurka) a přelijeme vychlazenou polévkou
Polévku gazpacho doplníme opečenými krutony, dozdobíme zeleninou a můžeme přidat i kostku ledu. Ihned podáváme.