Studená polévka recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 30 g sůl 1 špetka sůl 1 l voda 1 špetka bílý pepř 20 ml olivový olej extra virgin 80 ml olivový olej extra virgin 600 g červená rajčata 5 g plocholistá petržel 40 g plocholistá petržel 10 ml ocet z bílého vína 200 g různé druhy rajčat
Postup Studená polévka
Postup přípravy receptu
-
Na polévku budeme potřebovat mixér, do kterého nakrájíme rajčata (600 g) na čtvrtky (bez stopky). Pak osolíme, opepříme, přidáme trochu octa a rozmixujeme na co nejvyšší stupeň. Propasírujeme přes cedník a dáme do lednice. Ostatní druhy rajčat (200 g) nakrájíme podle velikosti. Největší na plátky, menší na čtvrtiny, malá na půlky. Natrháme do nich lístky petrželky, osolíme, opepříme a nakonec přidáme olivový olej. Vše zlehka zamícháme a dáme do vychlazené misky
Petrželkový olej
V kastrolu uvedeme vodu do varu a osolíme ji. Vhodíme petrželku do vroucí vody a vaříme 2 minuty. Po uvaření přendáme petrželku do vody s ledem. Po vychlazení petrželku vyždímáme, přilijeme olej a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Nalijeme do cedníku a necháme pozvolna vykapat
Servírování
Do hlubokého talíře naaranžujeme nakrájené různé druhy rajčat s petrželkou a šťávou, která vznikla v misce. Pokapeme petrželovým olejem a opatrně naběračkou přidáme vychlazenou polévku
Autor receptu: Radek David
Zdroj