Štýrské vepřové maso s křenovo-houskovou kaší a kořenovou zeleninou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 1 špetka sůl 1 lžička petrželka 900 ml mléko 2 lžíce smetana 0,5 ks celer 2 ks mrkev 1 ks petržel 6 ks houska 2 lžíce křen 2 ks bobkový list 1 špetka mletý bílý pepř 5 kuliček černý pepř jarní cibulka 800 g vepřová krkovice 1 špetka mletý muškátový oříšek
Postup Štýrské vepřové maso s křenovo-houskovou kaší a kořenovou zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Vepřové maso opláchneme a společně s očištěnou zeleninou a kořením vložíme do vroucí vody. Vaříme do měkka, asi 45 minut
Housky, nejlépe z předešlého dne, nakrájíme na kostičky o hraně asi 2 centimetry. Křen oloupeme a nastrouháme. Petrželku nasekáme na jemno. V hrnci převaříme mléko společně s kořením, křenem a petrželkou. Přidáme housku a necháme táhnout, až nám houska mléko zahustí a udělá se hustší kaše. Přidáme smetanu na zjemnění
Uvařené maso vyjmeme, nakrájíme na plátky. Na talíř dáme křenovou housku, na ni dáme nakrájené maso a posypeme nakrájenou zeleninou z vývaru
Štýrské vepřové maso s křenovo-houskovou kaší a kořenovou zeleninou podáváme ozdobené nakrájenou jarní cibulkou
Zdroj: Svět na pánvi aneb Cesta za Šéfkuchařskou čepicí, vydal Smart Press, 2012
Kuchařka šéfkuchaře Romana Dolejše je odrazem jeho kariéry - každému svému působišti věnoval jednu kapitolu, do níž vybral autentické místní recepty.