Švestkové chutney s chilli recept
Apetit Recepty omáčkySuroviny na recept
- 1 - 2 ks jablko 2 snítky tymián 100 g rozinky 1 kg švestky 2 lžíce med 2 - 3 ks šalotka 200 ml suché červené víno 2 ks celá skořice 200 ml pomerančová šťáva 1 lžička mleté chilli 2 - 3 lžíce třtinový cukr 1 ks čerstvý zázvor (5 cm)
Postup Švestkové chutney s chilli
Postup přípravy receptu
-
Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Jablka oloupeme, vykrojíme jadřinec a nakrájíme na menší kousky. Z pomeranče vymačkáme šťávu. Šalotky oloupeme a nahrubo nakrájíme
Švestky a jablka vsypeme do hrnce. Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. K ovoci přidáme šalotku a rozinky. Přidáme skořici a tymián, přilijeme červené víno
Celou směs na čatní osladíme cukrem a medem. Množství sladidel přidáváme podle toho, jak máme zralé a sladké švestky
Nakonec hrnec s veškerými surovinami zasypeme mletým chilli a dáme vařit
Čatní vaříme od doby varu na mírném plameni 45 - 60 minut, ke konci musíme častěji míchat, aby se nám čatní nepřipalovalo. Švestkové čatní je hotové ve chvíli, kdy se ovoce rozvaří a omáčka je dostatečně hustá. V tuto chvíli čatní ochutnáme a podle potřeby ještě dosladíme
Švestkové čatní podáváme jako pikantní a velmi výraznou omáčku k masu i zelenině. Stačí 1 - 2 lžičky a z obyčejného pokrmu se rázem stane pokrm nevšední
Čatní lze uchovat v lednici zhruba 2 měsíce. Stačí ještě horké čatní přelít do sterilizovaných sklenic, uzavřít víčkem, obrátit dnem vzhůru a nechat vychladnout.