Švestkové chutney s chilli recept

Apetit Recepty omáčky

Suroviny na recept

1 - 2 ks jablko
2 snítky tymián
100 g rozinky
1 kg švestky
2 lžíce med
2 - 3 ks šalotka
200 ml suché červené víno
2 ks celá skořice
200 ml pomerančová šťáva
1 lžička mleté chilli
2 - 3 lžíce třtinový cukr
1 ks čerstvý zázvor (5 cm)

Postup přípravy receptu

  1. Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Jablka oloupeme, vykrojíme jadřinec a nakrájíme na menší kousky. Z pomeranče vymačkáme šťávu. Šalotky oloupeme a nahrubo nakrájíme

  2. Švestky a jablka vsypeme do hrnce. Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. K ovoci přidáme šalotku a rozinky. Přidáme skořici a tymián, přilijeme červené víno

  3. Celou směs na čatní osladíme cukrem a medem. Množství sladidel přidáváme podle toho, jak máme zralé a sladké švestky

  4. Nakonec hrnec s veškerými surovinami zasypeme mletým chilli a dáme vařit

  5. Čatní vaříme od doby varu na mírném plameni 45 - 60 minut, ke konci musíme častěji míchat, aby se nám čatní nepřipalovalo. Švestkové čatní je hotové ve chvíli, kdy se ovoce rozvaří a omáčka je dostatečně hustá. V tuto chvíli čatní ochutnáme a podle potřeby ještě dosladíme

  6. Švestkové čatní podáváme jako pikantní a velmi výraznou omáčku k masu i zelenině. Stačí 1 - 2 lžičky a z obyčejného pokrmu se rázem stane pokrm nevšední

  7. Čatní lze uchovat v lednici zhruba 2 měsíce. Stačí ještě horké čatní přelít do sterilizovaných sklenic, uzavřít víčkem, obrátit dnem vzhůru a nechat vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!