Svíčková omáčka na smetaně recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
máslo
mléko
3 ks cibule
2 - 3 špetky tymián
1/2 ks citron
1 kg mrkev
šlehačka
8 kuliček nové koření
1 kelímek zakysaná smetana
citronová šťáva
4 ks petržel (kořen)
červený rybíz
houskový knedlík
8 kuliček celý černý pepř
1 kg zadní hovězí (kýta)
1 ks celer (kořen)
1 balíček sušená smetana

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si očistíme veškerou zeleninu. Cibuli nakrájíme nadrobno a kořenovou zeleninu na kostky. Maso podle potřeby očistíme, a pak jej prošpikujeme slaninou. Zbytek slaniny nakrájíme nadrobno. Citron důkladně omyjeme. Kůru z něj nastrouháme a vymačkáme šťávu

  2. Ve větším tlakovém hrnci na másle zpěníme cibuli, přidáme polovinu dávky kořenové zeleniny a osmažíme. Zbývající část zeleniny necháme v sáčku v lednici. Vložíme citronovou kůru, nové koření, pepř a tymián. Přidáme maso a opečeme ze všech stran. Zalijeme vodou, osolíme a hrnec uzavřeme. Přivedeme k varu a hodinu povaříme. Pak hrnec odstavíme a necháme pomalu vychladnout. Neotvíráme jej, dokud nebudeme pokračovat v přípravě samotné omáčky (v nálevu naložené maso vydrží i 5 dní - je tak chutnější)

  3. V širokém kastrole na másle osmažíme najemno pokrájenou slaninu a zbývající množství kořenové zeleniny. Z tlakového hrnce vyjmeme maso a prozatím uložíme. Zeleninu z hrnce přidáme do kastrolu, promícháme. Přidáme vývar, mléko a provaříme. Ponorným mixérem rozmixujeme zeleninu. Ochutíme citronovou štávou. Omáčku zahustíme smetanou - kysanou a sušenou. Je-li moc hustá, přilijeme trochu mléka

  4. Maso ohřejeme. Servírujeme jej na talíř spolu s knedlíky a přelijeme omáčkou. Přidáme lžičku červeného rybízu (povařeného s cukrem, skořicí a hřebíčkem nebo použijeme sladký rybízový kompot). Nakonec ozdobíme šlehačkou

  5. Příprava masa se zeleninou (pečení a vaření) - asi 80 minut, příprava svíčkové omáčky asi 40 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!