Sýrová pizza s kořením recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 špetka cukr 2 lžíce olej 1/2 lžičky sůl rozmarýn bazalka 20 g droždí 150 g niva 150 g eidam 120 g hermelín oregano 100 g mozzarella 400 g hladká mouka 1 šálek vlažná voda mletý černý pepř 3 lžíce rajčatový protlak nebo kečup
Postup Sýrová pizza s kořením
Postup přípravy receptu
-
Příprava těsta: Mouku prosijeme do mísy. Uprostřed mouky uděláme důlek, do něho rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a zalijeme polovinou vlažné vody. Necháme vykynout kvásek
Po vykynutí kvásku dolijeme zbytek vlažné vody, přisypeme sůl a vypracujeme hladké těsto. Dobře zpracované těsto se nesmí lepit na stěnu mísy. Z těsta uděláme bochánek, který posypeme moukou a na teplém místě necháme vykynout
Vykynuté těsto rozdělíme na 2 až 3 menší bochánky. Na pomoučeném vále každý díl vyválíme válečkem na slabou placku (asi 5 mm) a přeneseme je na vymaštěné plechy. Okraje placky prsty vytlačíme
Obložení pizzy: Olej promícháme s kečupem nebo rajčatovým protlakem a potřeme jím připravené pizza placky. Nivu a eidam hrubě nastrouháme, hermelín a mozzarellu krájíme na plátky. Sýry nasypeme a poklademe na placky z těsta. Sýry nedáváme přes sebe, ale na každou část placky dáme jeden druh, aby se chuť sýrů nepřekrývala. Pizzu posypeme bazalkou, oreganem, rozmarýnem a pepřem a nakonec jemně pokapeme olejem
Sýrovou pizzu dáme do předehřáté trouby. Pečeme dozlatova pod stálým dohledem. Sýry by se měly trochu roztékat, ale ne zbarvit dohněda
Pizzu rozdělíme na porce a podáváme ještě teplou, křupavou
Použít můžeme i jiné sýry výraznější chuti, např. pivní sýr, blaťácké zlato. Místo mozzarelly lze použít sýr balkánský.