Sýrová pizza s kořením recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 špetka cukr
2 lžíce olej
1/2 lžičky sůl
rozmarýn
bazalka
20 g droždí
150 g niva
150 g eidam
120 g hermelín
oregano
100 g mozzarella
400 g hladká mouka
1 šálek vlažná voda
mletý černý pepř
3 lžíce rajčatový protlak nebo kečup

Postup přípravy receptu

  1. Příprava těsta: Mouku prosijeme do mísy. Uprostřed mouky uděláme důlek, do něho rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a zalijeme polovinou vlažné vody. Necháme vykynout kvásek

  2. Po vykynutí kvásku dolijeme zbytek vlažné vody, přisypeme sůl a vypracujeme hladké těsto. Dobře zpracované těsto se nesmí lepit na stěnu mísy. Z těsta uděláme bochánek, který posypeme moukou a na teplém místě necháme vykynout

  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 až 3 menší bochánky. Na pomoučeném vále každý díl vyválíme válečkem na slabou placku (asi 5 mm) a přeneseme je na vymaštěné plechy. Okraje placky prsty vytlačíme

  4. Obložení pizzy: Olej promícháme s kečupem nebo rajčatovým protlakem a potřeme jím připravené pizza placky. Nivu a eidam hrubě nastrouháme, hermelín a mozzarellu krájíme na plátky. Sýry nasypeme a poklademe na placky z těsta. Sýry nedáváme přes sebe, ale na každou část placky dáme jeden druh, aby se chuť sýrů nepřekrývala. Pizzu posypeme bazalkou, oreganem, rozmarýnem a pepřem a nakonec jemně pokapeme olejem

  5. Sýrovou pizzu dáme do předehřáté trouby. Pečeme dozlatova pod stálým dohledem. Sýry by se měly trochu roztékat, ale ne zbarvit dohněda

  6. Pizzu rozdělíme na porce a podáváme ještě teplou, křupavou

  7. Použít můžeme i jiné sýry výraznější chuti, např. pivní sýr, blaťácké zlato. Místo mozzarelly lze použít sýr balkánský.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!