Tarhoňa s čerstvou kapii a jarní cibulkou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 0,5 lžiček sůl 2 lžíce slunečnicový olej 4 ks jarní cibulka s natí 1 ks čerstvá červená kapie 1 hrst sušené dubáky 250 ml tarhoňa 1,5 šálek horká voda na zalití 0,25 lžiček čerstvé mletý černý pepř 0,5 šálků vlažná voda na namočení dubáků
Postup Tarhoňa s čerstvou kapii a jarní cibulkou
Postup přípravy receptu
-
Čerstvou kapii odstopkujeme, zbavíme jádřince, žilek a semínek, omyjeme a pokrájíme na malé kostky. Očištěnou a omytou jarní cibulku i s natí pokrájíme na kolečka. Nadrobno nalámané sušené dubáky nebo praváky namočíme na 30 minut do teplé vody. Do šálku o objemu 250 ml odměříme tarhoňu
V hrnci rozehřejeme olej, krátce (asi 2 minuty) opražíme pokrájenou kapii, přidáme pokrájenou jarní cibulku, orestujeme do sklovita, potom přidáme tarhoňu a orestujeme do požadované barvy, jak tmavou chceme, pozor nespálit! Stále mícháme, protože poměrně rychle hnědne, mně stačily 3 minuty. Následně přilijeme dubáky i s vodou z namočení a přivedeme do varu
Přilijeme 1,5 násobné množství horké vody, mně se dobře osvědčil poměr vody k tarhoně 2:1, započítala jsem i vodu z dubáků, t. j. 1,5 + 0,5 = 2 šálky. Pozor při zalévání horkou vodou, abyste se neopařili, protože při zalévání začne tekutina prudce vřít a vystřikuje! Dále tarhoňu osolíme. Místo horké vody můžeme použit i horký domácí vývar z drůbeže, hovězího masa a podobně, chuť bude ještě lepší, jen potom už nesolíme. V žádném případě však nepoužíváme bujón z kostky!
Podle chuti okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, hrnec přikryjeme pokličkou a na nejnižším plameni dusíme asi 15 minut. Potom vypneme plamen a přikryté necháme pod pokličkou dojít ještě asi 15 minut. Tarhoňa krásně napučí, vsákne všechnu tekutinu a zvětší svůj objem. Kuličky tarhoni budou krásně odskakovat od sebe a nebudou slepené. Potom tarhoňu zlehka promícháme vidličkou a podáváme horkou
Tarhoňu s čerstvou kapii a jarní cibulkou servírujeme s jemným zeleným salátem a plátky dobře vychlazeného citrusového ovoce. Jde o jednoduché lehké, velmi chutné a přitom laciné jídlo, které je rychle hotové a výborně chutná.