Tarhoňa s čerstvou kapii a jarní cibulkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

0,5 lžiček sůl
2 lžíce slunečnicový olej
4 ks jarní cibulka s natí
1 ks čerstvá červená kapie
1 hrst sušené dubáky
250 ml tarhoňa
1,5 šálek horká voda na zalití
0,25 lžiček čerstvé mletý černý pepř
0,5 šálků vlažná voda na namočení dubáků

Postup přípravy receptu

  1. Čerstvou kapii odstopkujeme, zbavíme jádřince, žilek a semínek, omyjeme a pokrájíme na malé kostky. Očištěnou a omytou jarní cibulku i s natí pokrájíme na kolečka. Nadrobno nalámané sušené dubáky nebo praváky namočíme na 30 minut do teplé vody. Do šálku o objemu 250 ml odměříme tarhoňu

  2. V hrnci rozehřejeme olej, krátce (asi 2 minuty) opražíme pokrájenou kapii, přidáme pokrájenou jarní cibulku, orestujeme do sklovita, potom přidáme tarhoňu a orestujeme do požadované barvy, jak tmavou chceme, pozor nespálit! Stále mícháme, protože poměrně rychle hnědne, mně stačily 3 minuty. Následně přilijeme dubáky i s vodou z namočení a přivedeme do varu

  3. Přilijeme 1,5 násobné množství horké vody, mně se dobře osvědčil poměr vody k tarhoně 2:1, započítala jsem i vodu z dubáků, t. j. 1,5 + 0,5 = 2 šálky. Pozor při zalévání horkou vodou, abyste se neopařili, protože při zalévání začne tekutina prudce vřít a vystřikuje! Dále tarhoňu osolíme. Místo horké vody můžeme použit i horký domácí vývar z drůbeže, hovězího masa a podobně, chuť bude ještě lepší, jen potom už nesolíme. V žádném případě však nepoužíváme bujón z kostky!

  4. Podle chuti okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, hrnec přikryjeme pokličkou a na nejnižším plameni dusíme asi 15 minut. Potom vypneme plamen a přikryté necháme pod pokličkou dojít ještě asi 15 minut. Tarhoňa krásně napučí, vsákne všechnu tekutinu a zvětší svůj objem. Kuličky tarhoni budou krásně odskakovat od sebe a nebudou slepené. Potom tarhoňu zlehka promícháme vidličkou a podáváme horkou

  5. Tarhoňu s čerstvou kapii a jarní cibulkou servírujeme s jemným zeleným salátem a plátky dobře vychlazeného citrusového ovoce. Jde o jednoduché lehké, velmi chutné a přitom laciné jídlo, které je rychle hotové a výborně chutná.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!