Teplá křenová omáčka recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 2 lžíce máslo 0,5 l mléko 1 ks cibule 1 - 2 lístky bobkový list 2 - 3 lžíce hladká mouka 1 špetka muškátový květ 1 kelímek smetana ke šlehání 2 lžíce strouhaný křen
Postup Teplá křenová omáčka
Postup přípravy receptu
-
Do kastrolu dáme rozehřát máslo. Jemně nakrájenou cibuli přidáme k máslu. Cibuli lehce poprášíme hladkou moukou a promícháme. Necháme jen krátce pražit, aby mouka získala slabě nazlátlou barvu a měli jsme tak světlou jíšku
V hrnečku rozkvedláme mléko se smetanou a hladkou moukou. Směs vlijeme za stálého míchání do jíšky. Osolíme, přidáme špetku muškátového květu a bobkový list. Omáčku vaříme za občasného míchání na mírném ohni 20 minut
Nakonec vmícháme jemně nastrouhaný křen a necháme projít varem. Pokud nemáme čerstvý křen, můžeme použít i malou skleničku sterilovaného
Před dokončením bobkový list vyjmeme. Smetanovou křenovou omáčku dochutíme podle potřeby solí. Chceme-li křenovou omáčku hladkou, rozmixujeme ji nakonec ponorným mixérem, případně propasírujeme
Smetanovou křenovou omáčku podáváme k různě upraveným masům, chutná i s uzeným. Přílohou mohou být brambory.