Teplá křenová omáčka recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
2 lžíce máslo
0,5 l mléko
1 ks cibule
1 - 2 lístky bobkový list
2 - 3 lžíce hladká mouka
1 špetka muškátový květ
1 kelímek smetana ke šlehání
2 lžíce strouhaný křen

Postup přípravy receptu

  1. Do kastrolu dáme rozehřát máslo. Jemně nakrájenou cibuli přidáme k máslu. Cibuli lehce poprášíme hladkou moukou a promícháme. Necháme jen krátce pražit, aby mouka získala slabě nazlátlou barvu a měli jsme tak světlou jíšku

  2. V hrnečku rozkvedláme mléko se smetanou a hladkou moukou. Směs vlijeme za stálého míchání do jíšky. Osolíme, přidáme špetku muškátového květu a bobkový list. Omáčku vaříme za občasného míchání na mírném ohni 20 minut

  3. Nakonec vmícháme jemně nastrouhaný křen a necháme projít varem. Pokud nemáme čerstvý křen, můžeme použít i malou skleničku sterilovaného

  4. Před dokončením bobkový list vyjmeme. Smetanovou křenovou omáčku dochutíme podle potřeby solí. Chceme-li křenovou omáčku hladkou, rozmixujeme ji nakonec ponorným mixérem, případně propasírujeme

  5. Smetanovou křenovou omáčku podáváme k různě upraveným masům, chutná i s uzeným. Přílohou mohou být brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!