Terinka s nivou a lučinou recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- sůl 1 svazek bazalka 150 g niva 400 g lučina 1 hrst ořechy mletý bílý pepř 200 ml smetana ke šlehání 40 g želatina v prášku
Postup Terinka s nivou a lučinou
Postup přípravy receptu
-
Formu na biskupský chlebíček vyložíme potravinářskou fólii
Lučinu vyšleháme se smetanou a jednu třetinu směsi dáme stranou. Želatinu namočíme na 10 minut ve 200 ml vody a necháme nabobtnat. Pak ji zahřejeme, až se rozpustí, ale nevaříme
Do odložené třetiny směsi přidáme jemně nastrouhanou nivu a vyšleháme dohladka. Vmícháme sekané lístky bazalky a dochutíme pepřem a solí. Větší část lučiny osolíme, opepříme a vlijeme polovinu vlažné želatiny a opražená pokrájená ořechová jádra
Polovinu nalijeme do formy a uhladíme. Do směsi s nivou přidáme druhou polovinu želatiny a vlijeme ji na první vrstvu a uhladíme. Nakonec doplníme zbylou lučinou s ořechy, překryjeme fólii a necháme ztuhnout v lednici
Po ztuhnutí krájíme terinku s nivou a lučinou na plátky a podáváme, nejlépe s opečenými toasty. Můžeme použít recept na bylinkový toastový chléb.