Točený koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 55 g cukr 50 g cukr 1 špetka sůl 1 ks vejce 1 ks vejce 100 g máslo 1 lžíce máslo 4 lžičky kakao 1 ks žloutek 150 ml mléko 80 ml mléko 1 lžíce med 1 lžíce povidla 1 lžička mletá skořice 370 g hladká mouka 1 hrst mandlové lupínky 100 g mletý mák 2 lžičky sušené droždí 1 lžička perníkové koření
Postup Točený koláč
Postup přípravy receptu
-
Do misky odvažíme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme droždí s cukrem, přidáme teplé mléko, změklé máslo, vejce a žloutek, sůl a vymísíme těsto, které pak necháme asi hodinu kynout lehce poprášené moukou a přikryté utěrkou na teplém místě. Pokud máme domácí pekárnu, můžeme připravit těsto bez práce v ní, a to včetně kynutí
Mezitím si připravíme náplň. Do rendlíku dáme vařit mléko, ve kterém svaříme mák, poté přidáme cukr, perníkové koření (nebo alespoň mletou skořici) a povidla
Těsto rozválíme na obdélník (cca 30 x 40 cm) a rozdělíme na 3 pásy. Středy potřeme kakaem a makovou náplní. Zabalíme do 3 hadů a do dortové formy vystlané pečícím papírem vytvoříme spirálu, do mezer naskládáme švestky
Těsto potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme plátkovými mandlemi
Točený koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 45 minut dozlatova. Pokud nám trouba více peče a koláč začne brzy hnědnout, můžeme přikrýt alobalem a takto dopéct. Po vytažení z trouby hned potřeme pomocí mašlovačky připraveným roztopeným máslem s medem a skořicí
Točený koláč podáváme nakrájený na trojúhelníky, můžeme přidat i zakysanou smetanu.