Cuketový točený koláč recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 3 ks vejce 150 g šunka 3 lžíce voda 1 ks mrkev 1 lžíce tvaroh 2 lžičky med 1 lžíce olivový olej olivový olej 100 g tvrdý sýr 80 g špaldová mouka 60 g jemné ovesné vločky 2 ks žlutá cuketa 2 ks zelená cuketa
Postup Cuketový točený koláč
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si předehřejeme troubu na 175 °C
V misce smícháme jemné ovesné vločky, špaldovou mouku, vrchovatou lžíci tvarohu, studenou vodu, olej, med, sůl a vypracujeme těsto. Kdyby bylo příliš lepivé, přidáme trochu mouky
Do koláčové nebo dortové formy vložíme pečící papír a vytvarujeme z těsta dno koláče. Těsto předpečeme 10 minut ve vyhřáté troubě
Mezitím si nachystáme náplň, tedy pokrájíme šunku a oblíbený tvrdý sýr na kostičky, zalijeme vidličkou rozšlehanými třemi vajíčky a přemístíme na předpečený korpus
Připravíme si malé zelené a žluté cukety. Škrabkou na brambory tvoříme tenké plátky z cukety tak, aby měly vždy kousek slupky na jedné straně - docílíme toho tak, že budeme cuketu otáčet. Oloupanou velkou mrkev také pomocí škrabky naškrábeme na plátky. Pak už jen do středu smotáme plátek mrkve a okolo přidáváme střídavě nastojato plátky cuket a mrkve
Cuketový točený koláč jemně potřeme olivovým olejem (pomocí mašlovačky), vložíme zpět do trouby a dopékáme na 175 °C dalších cca 30 minut. Dopečení poznáme podle vajíček a opečené cukety
Cuketový točený koláč podáváme teplý, nakrájený na trojúhelníčky. Tento slaný koláč vypadá velmi efektně a skvěle doplní i nejrůznější oslavy.