Cuketový točený koláč recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 špetka sůl
3 ks vejce
150 g šunka
3 lžíce voda
1 ks mrkev
1 lžíce tvaroh
2 lžičky med
1 lžíce olivový olej
olivový olej
100 g tvrdý sýr
80 g špaldová mouka
60 g jemné ovesné vločky
2 ks žlutá cuketa
2 ks zelená cuketa

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si předehřejeme troubu na 175 °C

  2. V misce smícháme jemné ovesné vločky, špaldovou mouku, vrchovatou lžíci tvarohu, studenou vodu, olej, med, sůl a vypracujeme těsto. Kdyby bylo příliš lepivé, přidáme trochu mouky

  3. Do koláčové nebo dortové formy vložíme pečící papír a vytvarujeme z těsta dno koláče. Těsto předpečeme 10 minut ve vyhřáté troubě

  4. Mezitím si nachystáme náplň, tedy pokrájíme šunku a oblíbený tvrdý sýr na kostičky, zalijeme vidličkou rozšlehanými třemi vajíčky a přemístíme na předpečený korpus

  5. Připravíme si malé zelené a žluté cukety. Škrabkou na brambory tvoříme tenké plátky z cukety tak, aby měly vždy kousek slupky na jedné straně - docílíme toho tak, že budeme cuketu otáčet. Oloupanou velkou mrkev také pomocí škrabky naškrábeme na plátky. Pak už jen do středu smotáme plátek mrkve a okolo přidáváme střídavě nastojato plátky cuket a mrkve

  6. Cuketový točený koláč jemně potřeme olivovým olejem (pomocí mašlovačky), vložíme zpět do trouby a dopékáme na 175 °C dalších cca 30 minut. Dopečení poznáme podle vajíček a opečené cukety

  7. Cuketový točený koláč podáváme teplý, nakrájený na trojúhelníčky. Tento slaný koláč vypadá velmi efektně a skvěle doplní i nejrůznější oslavy.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!