Tom yum - thajská ostrá polévka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 750 ml voda 20 dkg hlíva ústřičná 100 ml kokosové mléko 12 ks cherry rajčata 1 ks chilli paprika 1 lžíce limetkový džus 2 snítky citronová tráva 5 plátků galangal 4 lístky kafir limetka 1 lžíce rybí polévka Nam Pla 2 lžíce tom yum pasta Nam Prik podle potřeby krevety kuřecí maso podle chuti čerstvý koriandr
Postup Tom yum - thajská ostrá polévka recept
Postup přípravy receptu
-
Vodu přivedeme do varu a vhodíme syrové krevety nebo kuřecí prsa nakrájená na menší kousky. Podle toho co použijeme, budeme nazývat polévku Tom Yum Goong - krevety, nebo Tom Yum Gai - kuřecí.
Citronelu naklepeme tupou hranou nože, odřízneme 4 - 5 plátků galangalu nebo zázvoru, pomačkáme 5 až 6 lístků kafir limetky. Nemáme-li limetku, můžeme použít lístky citronu a vhodíme do vody.
Hlívu nakrájíme na střední kousky, cherry rajčata nakrájíme na půlky a přidáme do polévky. Chilli papričku naklepeme tupou stranou nože a přidáme do vařící polévky. Vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Poté přidáme lžíci Nam Pla a 2 lžíce Nam Prik a jednu nebo dvě lžíce limetkového juicu a polévku zamícháme.
Tom yum - thajskou ostrou polévku podáváme horkou. Krevety a kuřecí maso můžeme vynechat a máme vynikající polévku pro ty nešťastníky vegetariány. Tato polévka je velice zdravá a zvláště jako vyprošťovák bez konkurence, mohu přísahat z vlastní zkušenosti.