Tradiční jidáše recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
2 ks vejce
1 ks vejce
120 g máslo
rum
250 ml mléko
1 kostka droždí
med
1 lžíce cukr krupice
500 g hladká mouka
0,5 lžiček citronová kůra
mandlové plátky
1 hrst kandované ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme kvásek. Do hrnku nalijeme 100 ml vlažného mléka, přidáme lžíci cukru a rozdrobené droždí. Promícháme a necháme kynout na teplém místě, dokud kvásek nevzejde. Mezitím namočíme kandované ovoce do rumu

  2. Změklé máslo utřeme se žloutky do pěny. Postupně vmícháme mouku smíchanou se solí. Dále přidáme zbylé mléko, nastrouhanou citronovou kůru a nakonec vzešlý kvásek. Vypracujeme vláčné těsto a zapracujeme do něj kandované ovoce namočené v rumu nebo rozinky. Přikryjeme navlhčenou utěrkou a necháme v teple kynout asi hodinu

  3. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, oddělujeme kousky a ty vyválíme na válečky, které stočíme do tvaru spirálky a nebo utvoříme jiné tvary podle své fantazie

  4. Pečivo položíme na pečící papír a necháme ještě asi 15 minut kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Vložíme do trouby a pečeme dorůžova. Kdo chce, může ještě teplé jidáše potřít tekutým medem

  5. Tradiční jidáše podáváme jako chutné sladké pečivo k různým příležitostem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!