Tradiční linecký koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- na potření 1 ks vejce 300 g rybízová marmeláda těsto 150 g máslo 150 g cukr moučka 250 g hladká mouka 100 g lískové ořechy 10 g kypřící prášek do pečiva podle chuti vanilka mletá skořice citronová kůra mletý hřebíček
Postup Tradiční linecký koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Smícháme máslo s cukrem, poté přidáme mouku s kypřícím práškem na pečení, vejce, nastrouhané opražené lískové ořechy, ale mohou být i neopražené, a podle chuti koření - vanilka, hřebíček, skořice a citronová kůra. Všechno pořádně prohněteme a dáme těsto na půl hodiny do ledničky.
Po půl hodině těsto vyndáme a rozdělíme na čtvrtiny a ze tří čtvrtin uválíme kulatou placku asi 1,5 cm tlustou. Placku dáme na máslem vymazaný kulatý plech a potřeme rybízovou marmeládou. Ze zbytku těsta uděláme proužky, které pokládáme na okraje a potom přes koláč tak, aby vznikly mřížky. Koláč nakonec potřeme rozšlehaným vejcem.
Tradiční linecký koláč pečeme 40 - 45 minut v troubě při 190 °C.
Tradiční linecký koláč necháme vychladnout, rozkrájíme a podáváme jako chutný moučník ke kávě nebo čaji.