Tradiční trdelníky recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 80 g máslo 3 lžíce máslo 2 ks žloutek 250 ml mléko 3 lžíce cukr moučka 2 balení vanilkový cukr 500 g hladká mouka 2 balení skořicový cukr 42 g čerstvé droždí
Postup Tradiční trdelníky
Postup přípravy receptu
-
Do hrnku s vlažným mlékem rozdrobíme droždí, zamícháme s 1 lžící cukru moučka, posypeme lžičkou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut odpočinout
Mezitím si do mísy prosejeme mouku, po okrajích osolíme, doprostřed uděláme důlek. Do důlku vlijeme vzešlý kvásek z droždí, promíchneme, přidáme zbylé 2 lžíce moučkového cukru, rozpuštěné máslo (ne horké) a 2 žloutky
Vymísíme v hladké nelepivé těsto. Pokud máme robota či domácí pekárnu, ušetříme si práci. Poté těsto v míse zlehka poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout
Vykynuté těsto po hodině zdvojnásobí svůj objem. Přemístíme ho na moukou lehce podsypaný vál
Těsto vyválíme na cca 3–4 mm silný plát, nařežeme na dlouhé pruhy cca 1,5 cm silné
Pruhy těsta namotáváme na předem připravené formy – může to být dřevěný váleček obalený v alobalu, nebo alobalem omotané menší zavařovací sklenice, láhve či plechovky od piva, nebo jako zde katalogy svázané provázkem a obalené vrstvami alobalu. Formy potřeme rozpuštěným máslem a těsto namotáváme jako kremroli, tedy dokola a okraje lehce přes sebe. Konce zastrčíme pod těsto, aby se nerozmotávaly
Namotané trdelníky skládáme na plech vyložený pečicím papírem, nebo ještě lépe na okraje pekáčku tak, aby se trdelníky nedotýkaly podložky
Na plechu smícháme vanilkové a skořicové cukry a každý trdelník ve směsi oválíme
Skládáme zpátky na pekáč nebo plech tak, aby se vzájemně trdelníky nedotýkaly. Trdelníky necháme ještě 15 minut dokynout, mezitím si rozehřejeme troubu na 175 °C
Trdelníky poté pečeme cca 10-15 minut, dozlatova, v polovině času pečení je otočíme. Po upečení sundáme z formy, a ihned servírujeme, nejlépe chutnají ještě teplé. Skvělým tipem je zevnitř potřít trdelníky oblíbenou marmeládou nebo povidly.